Chinese autofabrikanten accelereren hun groei in Europa. Een recent onderzoek van BOVAG, uitgevoerd door KPMG Nederland, verwacht dat hun aandeel in de totale Europese automarkt zal stijgen van 4% in 2023 naar 10% in 2030. Door de nadruk op betaalbare elektrische voertuigen (EV’s) neemt het aantal nieuwe elektrische voertuigen uit China in diezelfde periode toe van jaarlijks 254000 naar 1.383.000 op de Europese markt. De Chinese groei lijkt nauwelijks te worden beïnvloed door importtarieven of andere strikte regelgeving.
In 2022 waren er nog zeven Chinese producenten actief, maar in 2025 zijn er al twaalf. Deze nieuwkomers concentreren zich voornamelijk op elektrische voertuigen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, waardoor ze profiteren van de verwachte aanzienlijke groei van de elektrische markt. De kans op het marktaandeel van Chinese elektrische voertuigen kan per land variëren en ligt tussen de 10 en 30 procent. In landen zonder een ‘lokale’ auto-industrie kan dit percentage vooral stijgen naar de bovenkant van die reeks. BOVAG verwacht in 2030 een marktaandeel van 18,8 procent in Nederland. In de eerdere editie van deze studie, die in 2022 werd gepubliceerd, werd nog verwacht dat het elektrische marktaandeel van China in 2030 8 procent zou bedragen.
Een druk op Europese producenten.
Europese merken staan voor stijgende kosten en zijn relatief laat overgestapt naar een grootschalige productie van elektrische voertuigen. Daarnaast stijgen de kosten van nieuwe auto’s door strengere veiligheidsnormen, inflatie en emissienormen. Chinese producenten ondervinden eveneens deze elementen, maar dankzij hun lage productiekosten en directe nadruk op betaalbare elektrische voertuigen kunnen ze goed concurreren, wat de druk op zowel volume- als premiummerken in Europa vergroot. Extra importtarieven lijken slechts een beperkte impact te hebben. Aan de ene kant is dit te wijten aan efficiënte productie, maar aan de andere kant hebben Chinese OEM’s, al dan niet via joint ventures, de intentie om enkele assemblagelijnen naar Europa te verplaatsen. Bovendien vervaardigen Europese producenten ook gedeeltelijk in China.
Een andere tegenslag voor diverse Europese autofabrikanten is het toenemende marktaandeel op de Chinese markt, wat een belangrijke bron van winst onder druk zet, wat hun investeringsmogelijkheden in Europa verder onder druk zet.
Flexibiliteit
Chinese OEM’s zijn in staat om de invloed van importtarieven te verminderen door het al opgebouwde kostenvoordeel in de productie van elektrische voertuigen. Bovendien lijkt hun aanpassingsvermogen hun grootste kracht te zijn. Met een uitgebreid assortiment aan producten en toegang tot een aanzienlijke groep mensen en middelen reageren ze snel op de actuele vraag. Waar de eerste Chinese merken drie jaar geleden zich richtten op het premiumsegment, richten steeds meer Chinese merken zich nu op een goede prijs-kwaliteitverhouding om een aanzienlijk deel van de toenemende vraag naar betaalbare elektrische voertuigen te vervullen. Wat betreft de distributie schakelen ze ook snel: na een eerdere nadruk op directe verkoop en agentuurmodellen, wordt er nu steeds vaker gebruikgemaakt van een traditioneel dealernetwerk. Daarnaast werven ze Europese managers en ingenieurs aan en richten ze Europese hoofdkantoren en productiefaciliteiten op, wat hun positie in Europa verder versterkt.
De introductie op de Europese markt vindt echter niet zonder problemen plaats. De Europese automarkt ondervindt druk door een verslechterde economie en de afname van elektrische voertuigsubsidies, is sterk gefragmenteerd en beschikt over talrijke regelgeving, terwijl Chinese merken hun bekendheid en imago bij de Europese consument nog moeten verbeteren. De logistiek van nieuwe voertuigen en onderdelen is vaak een probleem, wat leidt tot verkeersdrukte op haventerreinen en bij autotransporteurs. Vanwege de onzekerheid over de restwaarde en de repareerbaarheid zijn leasemaatschappijen en verzekeraars nog steeds voorzichtig. Voor dealerorganisaties die samenwerken, is het moeilijk om zich aan te passen aan de verschillen in de bedrijfscultuur.
Autodealers in Nederland
De samenwerking met Chinese OEM’s verandert snel van een experiment naar een belangrijke strategische beslissing voor autodealers. De studie van BOVAG toont aan dat Chinese autofabrikanten hun Europese netwerk willen uitbreiden door vooral te kiezen voor partners met voldoende omvang, geografische dekking en expertise, evenals partners die in staat zijn om de Chinese merken beter te ondersteunen, waaronder administratieve taken. Dealers die deelnemen, kunnen profiteren van de toenemende vraag naar betaalbare elektrische voertuigen, terwijl ze tegelijkertijd kunnen compenseren voor het afnemende marktaandeel van Europese merken.