Roetfilter vervangen: dit moet je weten

Geeft je auto een nare lucht of rookt je auto heel erg? Of begint je auto te schokken of te stotteren? Dan kan het goed mogelijk zijn dat je een verstopte roetfilter hebt. Is dit het geval, dan is het belangrijk om je roetfilter te vervangen. Dat kun je doen met deze roetfilter onderdelen. Je wilt een verstopte roetfilter vervangen, want als je dat niet doet kan het voor problemen zorgen. Zo kan je auto niet meer goed functioneren of er kan een nare lucht ontstaan. Dit is wat je moet weten bij het vervangen van een roetfilter.
 

De reden waarom je een roetfilter moet vervangen

Wat een roetfilter doet is het voorkomen van roetdeeltjes in het milieu. Vaak hebben auto’s met een motor van diesel zo’n filter. Tijdens het verbranden van diesel komen er namelijk altijd roetdeeltjes vrij. Zonder een roetfilter zouden deze roetdeeltjes met de uitlaatgassen mee gevoerd worden de buitenlucht in. Inademen van deze lucht is heel schadelijk voor de gezondheid. De roetfilter filtert de roetdeeltjes voordat het de wagen verlaat. De roetfilter lijkt veel op de uitlaat, alleen de roetfilter bevindt zich vlakbij de motor van de auto. Na een tijdje raakt de roetfilter verstopt en verzadigd. De deeltjes worden niet meer gefilterd en zodoende komt het in de buitenlucht terecht. Verstandig is dan ook om tijdig de roetfilter te vervangen.

Wanneer kun je het beste je roetfilter vervangen?

Vervanging van je roetfilter is het beste als de filter verstopt is en je het niet meer kunt reinigen. Na een tijdje krijg je een volle roetfilter en kan verstopt raken. De uitlaatgassen worden dan niet meer gefilterd. Je moet dan de filter schoonmaken of laten vervangen bij een automonteur. Ook kun je roetfilter onderdelen bij Uitlaatdiscounter.nl aanschaffen en zelf de filter doen vervangen. Soms heb je zo’n volle roetfilter dat het niet meer mogelijk is om het schoon te maken. Echter is een roetfilter pas aan vervanging toe als je 150.000 tot 200.000 kilometer met je auto hebt gereden. Staat dat aantal op de teller bij je auto, dan doe je er verstandig aan om te kijken hoe het met je roetfilter ervoor staat. Symptomen van een verstopte roetfilter zijn dat de auto rookt of stinkt, de auto schokt of stottert, een hoog verbruik van brandstof of een storingslampje op het dashboard van je auto.