Het kan iedereen overkomen: je loopt naar je auto op de parking en ontdekt plotseling schade. Een parking is nu eenmaal een plaats waar er vaak brokken worden gemaakt, zeker als de parking niet goed is verlicht en de parkeerplaatsen niet al te groot zijn. Het is een frustrerende en stressvolle situatie, vooral als je niet weet wie de dader is. Het is belangrijk om kalm te blijven en systematisch te werk te gaan.
Kalm blijven en snel handelen
Het moment waarop je schade aan je auto ontdekt, is natuurlijk allesbehalve een prettig moment. Misschien was het een onoplettende bestuurder die jouw auto heeft geraakt of is er sprake van vandalisme. Wat de oorzaak ook is, je weet het niet. En dat is vervelend. Je voelt al snel een mix van woede en machteloosheid. Dit gevoel is volkomen normaal. Het belangrijkste is om deze gevoelens niet te laten overheersen, kalm te blijven en snel te handelen.
Verzamel bewijsmateriaal
Voordat je iets anders doet, is het cruciaal om bewijsmateriaal te verzamelen. Maak gedetailleerde foto's van de schade vanuit verschillende hoeken. Noteer ook de locatie, de datum en het tijdstip van de ontdekking. Je kunt ook nummerplaten noteren en foto’s nemen van de auto’s die rond je staan. Zeker als een van deze auto’s ook zichtbare schade heeft, is dit erg belangrijk. Als er getuigen zijn, vraag je om hun contactgegevens en eventuele verklaringen. Dit kan later van pas komen. Je kunt ook papiertjes achterlaten bij auto’s in de buurt met de vraag om je te contacteren als ze iets hebben gezien. Als er bewakingscamera’s in de buurt zijn, vraag je aan de beheerder van de parking om de beelden te bewaren. Dit kan essentieel bewijsmateriaal opleveren om de dader te identificeren. Zorg ervoor dat je dit verzoek zo snel mogelijk indient, omdat camerabeelden vaak maar kort bewaard blijven.
Neem contact op met je verzekering
Informeer je verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk over de schade. Zij zullen je begeleiden en aangeven of dit al dan niet is gedekt. Dit hangt af van welke verzekering je hebt. Bij een omniumverzekering zal de verzekeraar de schade in principe vergoeden. Er kan wel sprake zijn van een franchise, waardoor je een deel van de schade alsnog zelf dient te betalen. Lever alle verzamelde bewijsmaterialen aan.
Controleer of je nog kunt rijden
Afhankelijk van de ernst van de schade, moet je beoordelen of het veilig is om nog met je auto te rijden. Als er sprake is van ernstige schade aan bijvoorbeeld de wielen, remmen of verlichting, is het aan te raden om een sleepdienst te bellen. Veiligheid staat altijd op de eerste plaats. Als de schade voornamelijk cosmetisch is, kun je waarschijnlijk nog verder rijden, maar is het alsnog belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten herstellen. Dit niet alleen om verdere schade te voorkomen, maar ook om je auto weer in goede staat te krijgen.
Indien het om vooral cosmetische schade gaat, kun je de schade auto door Wondercar laten herstellen. Dit is een betrouwbare specialist. Zij kunnen onder meer de autolak en deuken in de auto herstellen. Overleg wel altijd eerst met de verzekeraar voordat je de schade laat herstellen.
Doe aangifte bij de politie
In veel gevallen is het verstandig om aangifte te doen bij de politie, vooral als de schade significant is of als je vermoedt dat het opzettelijk is veroorzaakt. De politie zal een pv opstellen en zal eventueel verdere onderzoekshandelingen verrichten. Vermeld bij de aangifte alle informatie die je hebt verzameld, inclusief eventuele getuigenverklaringen. Het pv van de politie overhandig je ook aan je verzekeraar.
Win juridisch advies in
Als de schade aanzienlijk is en er sprake is van een conflict over de schuldvraag, bijvoorbeeld als er veiligheidsproblemen zijn waarvoor de parkingbeheerder aansprakelijk zou kunnenzijn, is het een goed idee om juridisch advies in te winnen. Een jurist of advocaat kan je adviseren over de vervolgstappen. Indien je bij je autoverzekering ook een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je hiervoor een beroep doen op de juridische dienst waar de verzekeraar mee samenwerkt.