Uw auto voorbereiden op de winter: Belangrijke onderhoudstips

Met de winter voor de deur wilt u graag over een auto beschikken die u niet in de steek laat en waarmee u veilig op weg kunt. Maak uw auto winterklaar met behulp van een aantal checks zoals het peilen van de olie, het reinigen van de lampen, controle van de autobanden en het in de auto leggen van de benodigdheden die u in winterse omstandigheden in noodsituaties van pas kunnen komen. Deze lijst met belangrijke aandachtspunten kan daarbij goed van pas komen.

Kies de juiste motorolieAfbeelding van een Motorolie gemaakt door autoonderdelen24.be

Regelmatig het oliepeil checken – een te hoog of te laag oliepeil is niet goed voor de motor. Zorg ervoor dat u in de winter de juiste olie voor uw motor gebruikt. Bij koud weer is 5W-40 een uitstekende keuze, omdat deze olie bij winterse omstandigheden de motoronderdelen het snelst na de start van de motor van smering voorziet. Behalve dat deze motorolie sneller alle bewegende motordelen bereikt, zorgt het er ook voor dat er een dikkere en sterkere olielaag wordt gevormd die voor bescherming zorgt. Is het niet heel koud, dan volstaat 10W-40.

De keuze van de voor de winter geschikte motorolie voorkomt dat er schade aan de onderdelen van de motor kan ontstaan en garandeert dat de motor in alle omstandigheden optimale prestaties levert. Online koopt u makkelijk en voordelig de motorolie van bekende merken in de benodigde viscositeitsklasse voor de winter, zoals op https://www.autoonderdelen24.be/automaterialen/motorolie.html. Bij het bekijken van deze belangrijke producten voor uw voertuig leest u bij elk product welke specifieke eigenschappen ze hebben. Zo blijft ook in de wintermaanden de duurzaamheid van de automotor gewaarborgd.

Andere belangrijke onderhoudstips voor de winter

  • De lampen schoonhouden: In de winter zijn de wegen ontzettend vies, onder andere door de vele strooimiddelen en ingereden en smeltend sneeuw. Vooral de lampen die zich vlak boven het wegdek bevinden, moeten regelmatig worden gereinigd. Is het voertuig niet voorzien van koplampsproeiers, veeg de verlichting dan schoon met een zachte doek. Vergeet ook niet om de kentekenplaat leesbaar te houden om verkeersboetes te voorkomen.
  • Check de conditie van de accu: Tijdens koud winterweer is de accu kwetsbaarder voor een defect. Controleer de werking van de accu voordat het koud wordt en vervang deze zodra er aanwijzingen zijn dat deze niet goed werkt. Zo voorkomt u dat uw auto niet start, terwijl u ’s ochtends naar uw werk moet.
  • Bekijk het profiel van de banden: Het rijden met banden die niet voldoende profiel hebben, is nooit veilig. Maar in de winter is het nog gevaarlijker, omdat de auto een grotere afstand nodig heeft om tot stilstand te komen, zeker als er sneeuw of ijs op de weg ligt. Overweeg om voor het koude seizoen met kans op sneeuw winterbanden onder uw auto te doen. Deze banden hebben een speciale rubbersamenstelling en profiel dat goede prestaties levert in winterse weersomstandigheden.
  • Vul antivriesmiddel bij: Dit is een belangrijk punt, omdat met behulp van antivries het water dat door het koelsysteem van de automotor circuleert niet kan bevriezen. Houd er rekening mee dat koelvloeistof een levensduur heeft tussen de 2 en 5 jaar en dus tijdig ververst dient te worden.
  • Controleer het remsysteem: Vooral in de winter moeten de remmen in uitstekende staat verkeren. Zorg dat de remmen worden nagekeken zodra ze ongebruikelijke geluiden maken of anders aanvoelen dan u gewend bent. Heeft u in de winter enkele dagen niet gereden met uw wagen, rijd dan rustig weg omdat remschijven, remklauwen of de handrem kunnen vastvriezen.
  • Ga na wat de conditie van de ruitenwissers is: Controleer de ruitenwissers en zorg dat u onder alle omstandigheden met schone ruiten kunt rijden. Houd er rekening mee dat de ruiten in de winter vaker schoon gewist moet en worden.
  • Check wanneer uw auto voor het laatst een onderhoudsbeurt heeft gehad. Doe dit indien nodig voor het winterseizoen aanbreekt.

Behalve de onderdelen van de auto die direct met de goede werking en veiligheid te maken hebben, zijn er ook een aantal hulpmiddelen die u standaard in de auto hebt liggen. Denk hierbij aan een ijskrabber, zaklamp, batterijen, mobiele telefoon met een oplader, de gebruikelijke gevarendriehoek, warme kleding en een deken of slaapzak voor het geval u door hevige sneeuwval of autopech niet verder kunt rijden.