man people woman relationship
Photo by Kindel Media on Pexels.com

Zo haal jij vlot je rijbewijs

Met je rijbewijs op zak begint je vrijheid pas echt. Je hoeft niet meer aan je ouders te vragen om je ergens heen te brengen, je fiets te nemen in regenweer of ellenlang te wachten op de bus. Helaas krijg je je rijbewijs niet zomaar. Om zelf met de auto te mogen rijden, moet je zowel slagen voor een theoretische proef als voor een praktisch examen. Als dat gelukt is, kan je je rijbewijs B mee naar huis nemen. Als je goed voorbereid bent, komt alles wel goed!   

Theorie

Vooraleer je mag beginnen oefenen met het autorijden zelf, moet je eerst je theoretisch rijbewijs halen. En maar goed ook, want een goede basiskennis van de verkeersregels is cruciaal. Gelukkig bestaan er veel handige cursusboeken die een overzicht geven van wat je allemaal moet kennen. Volg je liever een aantal echte lessen? Dat kan gemakkelijk via de rijschool. Om het theoretisch examen af te leggen, moet je minimum 17 jaar zijn. 

Opleiding 

Eens je je theorie gehaald hebt, kan het echt beginnen! Je krijgt een voorlopig rijbewijs waardoor je, met begeleider uiteraard, op de openbare weg mag rijden. Je kan maximaal twee begeleiders aanduiden en die moeten al minimum 8 jaar hun rijbewijs hebben. Logischerwijs zijn dat je ouders. Je zal merken: het wordt zowel voor hen als voor jou vaak een uitdaging om de rust te bewaren in de soms stressvolle verkeerssituaties. Heel belangrijk is dat je daarom een grote L op de auto hangt zodat de auto’s rond je weten dat jij nog aan het leren bent. 

Op kot

Meestal probeer je je rijbewijs te halen terwijl je bezig bent met je hogere studies. Vaak zit je dan op kot, ver van huis, waardoor het niet meer zo evident is om nog veel te oefenen. En dat oefenen is net heel belangrijk om het rijden goed onder de knie te krijgen. Een goede tip is daarom om een rijschool in Leuven of bijvoorbeeld in Gent in te schakelen zodat je het rijden goed onderhoudt. Bovendien kennen de rijinstructeurs alle kneepjes van het vak en zullen ze jou dus erg handige tips kunnen meegeven voor het examen zelf. 

Praktisch rijexamen 

En dan is het zover: het praktisch rijexamen. Vooraleer je daaraan mag beginnen, moet je 18 jaar zijn en al minimum 9 maanden geoefend hebben. Zorg ervoor dat je goed uitgeslapen bent, want alertheid mag niet ontbreken op je examen. De coördinator heeft het onmiddellijk door als je de verkeersregels (onbewust) aan je laars lapt. Heel veel succes!