De smart: een kleine auto met een grote persoonlijkheid

Op het gebied van auto’s is de laatste jaren best wat veranderd. Zo zijn er steeds meer opties als het gaat om elektrisch rijden. Inmiddels doet zelfs de stoere kleine smart hier aan mee.

Geschiedenis van de smart

De basis van dit automerk werd in de jaren negentig geleden gelegd, toen ontwikkelaars van Mercedes-Benz met een futuristisch en geheel nieuw type auto kwamen. In juli 1998 rolde het eerste exemplaar van de band, waarna de introductie bij de consument niet lang op zich liet wachten. Inmiddels rijden de kleine, maar fijne autootjes alweer een kwart eeuw rond. De ForTwo is het meest bekende en meest voorkomende smart model. Daarnaast zijn er ook nog de ForFour, de Roadster en verschillende variaties op de traditionele ForTwo.

Kenmerken van de smart

Het meest opvallende kenmerk van de auto is natuurlijk zijn compacte formaat. De geringe lengte maakt het in veel gevallen zelfs mogelijk om hem in de breedte in een parkeervak te plaatsen. Hierdoor is de wagen ontzettend handig in drukke binnensteden met weinig parkeergelegenheid. Neem je plaats in de auto, dan valt het bijzondere interieur op. De meters zijn vrijstaand geplaatst en er is gekozen voor een gestroomlijnde ronde vormgeving. Het sleutelgat bevindt zich in tegenstelling tot bij veel andere automerken niet bij het stuur, maar bij de versnellingspook. Verder zijn veel smarts uitgevoerd in twee verschillende kleuren.

Voordelen van de auto

Overweeg je zelf een smartmodel te gaan rijden? Dan profiteer je natuurlijk in de eerste plaats van zijn extreme wendbaarheid. De auto heeft een zeer kleine draaicirkel en past zoals gezegd ook op de allerkleinste parkeerplekken. Nog een groot voordeel is zijn geringe gewicht, waardoor je een stuk goedkoper uit bent bij de wegenbelasting en de autoverzekering. Verder zijn de auto’s heel modern en speels vormgegeven, waardoor het altijd weer een feest is om er in rond te rijden. Ook valt de auto altijd goed op, waardoor je hem op een drukke parkeerplaats zo gevonden hebt. Daarnaast is ook het verbruik van de kleine autootjes vrij zuinig, waardoor je er veel geld mee kunt besparen.

Nadelen van de auto

Natuurlijk zijn er ook wat mindere punten aan de smart modellen. Zo noemen veel gebruikers de vering wat gebrekkig. Niet zo fijn dus bij drempels en andere obstakels op je pad. Uiteraard is het een kleine auto, waardoor er bij de meeste modellen slechts plaats is voor twee inzittenden. Ook de bagageruimte is bij dit automerk niet erg groot. Verder wordt je als bestuurder van het kleine wagentje vaak ingehaald door grotere auto’s, zelfs als je zelf de vaart er goed in hebt. Diverse modellen beschikken overigens over een vrij lage instap. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden als je overweegt een smart model te kopen.

De elektrische smart

Ben je wel van plan om een smartrijder te worden (of te blijven), maar dan wel op een duurzame manier? Bekijk dan eens het nieuwste, volledig elektrische model. In nog geen 30 minuten is hij volledig opgeladen en beschik je over een actieradius van ruim 440 kilometer.