Duurzaam rijden door je elektrische auto op te laden met groene stroom

Koos jij eerder al voor een duurzame elektrische auto, of lease je de auto van de zaak? Ga nog bewuster om met het milieu door de elektrische auto standaard op te laden met groene stroom. Dit kan door te investeren in zonnepanelen op het dak van je woning, maar ook door een groen energiecontract af te sluiten. Het aantal aanbieders dat groene stroom levert nam de afgelopen jaren fors toe. Online aanbieders van energie vergelijken is daarbij steeds eenvoudiger geworden. Er zijn verschillende tools die je in een mum van tijd vertellen welke energieleverancier in België het beste aanbod doet. Je kunt de verschillende aanbieders hierbij vergelijken op basis van hun prijs, maar ook op basis van hun duurzaamheid. Maak jij al gebruik van groene stroom? 

Zoek naar de meest groene energieleverancier 

Op het moment dat de online vergelijkingstool je een aantal opties toont, kun je aan de hand van een lijst van Greenpeace kijken welke van deze energieleveranciers op basis van duurzaamheid het beste scoort. Sommige energieleveranciers beweren groen te zijn, maar leveren nog altijd voornamelijk grijze stroom. Zij compenseren dit (gedeeltelijk) door bijvoorbeeld te investeren in de aanleg van bomen. Andere energieleveranciers hebben een groot netwerk van zonneparken en bijvoorbeeld windmolens tot hun beschikking, waarmee zij de groene stroom voor consumenten opwekken. Een veel duurzamere optie! 

Zelf aan de slag met het opwekken van groene stroom 

Naast de bewuste keuze voor een groen energiecontract loont het om de investering in zonnepanelen te overwegen. Het aantal installaties van zonnepanelen groeide het afgelopen jaar fors in West-Europa, mede door de sterk opgelopen energieprijzen. Deze prijzen maken dat een investering in zonnepanelen relatief snel kan worden terugverdiend. Naast zonnepanelen kan ook een kleine windmolen op het dak van je woning een optie zijn; zo profiteer je ook op minder zonnige dagen van groene stroom voor het opladen van je elektrische auto. 

Bewaar groene stroom met een thuisaccu 

Het nadeel van zonnepanelen is het gegeven dat de piek in de opbrengst hiervan vaak niet samenvalt met de piek in de vraag naar groene stroom. De auto zal je immers voornamelijk in de namiddag of aan het begin van de avond opladen. Daar waar de piek in de opbrengst van de groene stroom halverwege de dag valt. Je lost het op door voor een thuisbatterij te kiezen, waarmee je de opgewekte groene stroom zelf op kunt slaan.