Eenvoudig de restwaarde van je auto berekenen

Wie wel eens een auto heeft gekocht, weet dat de waarde ervan rap achteruit gaat. Koop je bij de dealer een nieuwe bolide voor €40.000, dan moet je niet gek opkijken wanneer je twee jaar later nog maar €28.000 voor je auto krijgt. Door de bank genomen daalt de waarde van je voertuig namelijk met zo’n tien tot twintig procent per jaar. De ene auto is echter de andere niet. Het uiteindelijke bedrag dat je voor een tweedehands auto kunt vragen hangt af van tal van factoren, zoals het type en model en het aantal kilometers op de teller. Door je restwaarde te berekenen weet je wat een bepaald voertuig in een bepaalde staat vandaag de dag nog waard is.

Waarom is het belangrijk de restwaarde te berekenen van een voertuig?

Of je nou besluit je nieuwe auto te verkopen of juist een leuk tweedehands exemplaar op de kop wil tikken, het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van de prijs van een auto. Hoewel een speurtocht op online marktplaatsen soms best een aardige indicatie van deze prijs kan geven, loop je op deze manier wel het risico je te laten leiden door de waan van de dag. Het kan namelijk goed zijn dat een verkoper zijn auto voor een te lage prijs van de hand doet omdat hij er gewoon snel van af wil. Of dat je juist veel te veel betaalt voor een tweedehands auto op basis van prijzen die ooit zijn betaald voor een auto van hetzelfde type, maar die wel allerlei upgrades heeft ondergaan. Het weten van de ontwikkelingen rond de restwaarde van je voertuig is ook nuttig om te bepalen hoe lang je nog in je auto wil blijven rijden. Zo kun je besluiten om je auto nog een aantal jaren te houden, en hem toch nog tegen een vrij gunstige prijs van de hand kunt doen. Heb je een ongeval gehad, dan kan het eveneens handig zijn om de restwaarde te berekenen. Zo weet je of een auto verdere reparaties nog waard is, of dat je misschien beter een andere auto aanschaft.

In een handomdraai je restwaarde berekenen met behulp van Autotelex

Om de restwaarde te berekenen moet je eigenlijk kijken naar wat tientallen voertuigen van hetzelfde type en uit hetzelfde jaar per stuk zoal opbrengen. Voor de meeste mensen is dit echter onbegonnen werk. Professionele partijen zoals Autotelex kunnen uitkomst bieden. Autotelex is al decennia lang gespecialiseerd in voertuiggegevens. Gedurende deze tijd heeft Autotelex uitstekende banden opgebouwd met zo’n beetje alle organisaties die met auto’s en motoren werken. De gegevens die zij krijgen van autodealers, garagebedrijven en verzekeraars vormen de basis van de database die zij gebruiken om de restwaarde te berekenen. Uiteraard wordt de prijsinformatie in deze database regelmatig aangepast aan de meest actuele informatie. Met behulp van deze restwaardecalculator kun je de restwaarde berekenen van een doorsnee auto of motorfiets. Maar wanneer een voertuig een enigszins gangbare ingreep heeft ondergaan die de waarde ervan kan veranderen kan ook dit worden meegenomen in de berekening.