De 3 grootste smart contract platformen

De vraag naar meer decentralisatie groeit met een ongeziene snelheid. De grote invloed van Big Tech op het internet schrikt meer en meer mensen af. We zien de laatste jaren een massale toename van gedecentraliseerde technologieën en initiatieven tevoorschijn komen. Daarom is het noodzakelijk om deze technologie te promoten, want als we echt naar een meer gedecentraliseerd internet willen, moeten we smart contract platformen gaan omarmen. In deze blog over crypto bespreken we de drie grootste smart contract platformen en vergelijken we ADA (Cardano), ETH (Ethereum) en SOL (Solana) met elkaar.

Wat zijn smart contracts op de blockchain?

Je hebt misschien al gehoord dat de term “Smart Contract”? Veel crypto en NFT enthousiastelingen spreken er dagelijks over. Slimme contracten zijn volgens de meeste crypto enthousiastelingen de weg vooruit en de toekomst van hoe afspraken tussen verschillende partijen worden gemaakt zonder dat een centrale partij moet optreden als controleorgaan. Smart Contracts zijn nu al de basis van alle gedecentraliseerde transacties die plaatsvinden op de blockchain. En met de toenemende populariteit van cryptocurrency, zijn ze op weg om ook in het echte leven gebruikt te worden. Slimme contracten zijn de manier voor gebruikers om consensus te bekomen tijdens het uitvoeren van transacties. Het zijn automatisch gegenereerde contracten die de juridische voorwaarden van de overeenkomst tussen koper en verkoper op de blockchain definiëren. Deze traceerbare codes en overeenkomsten bestaan op het blockchain netwerk en zijn onomkeerbaar van aard.

De 3 grootste smart contract platformen

  • Ethereum
    Met zekerheid het grootste en bekendste smart contract platform. Iedereen die een beetje kennis heeft van cryptocurrency en de blockchain heeft de naam Ethereum (ETH) wel al eens gehoord. Het is een van de oudste en meest efficiënte smart contract platform en gebruikt Ether of ETH als zijn standaard munt. Opgericht in 2013 en er zijn verschillende redenen waarom het Ethereum netwerk zeer vertrouwd wordt door de gebruikers; veiligheid, ondersteuning en standaardisatie, om er een paar te noemen.
  • Cardano
    Cardano is een smart contract platform dat werd bedacht door Charles Hoskins, een van de oprichters van Ethereum. Hoskins creëerde Cardano als oplossing voor het schalingsprobleem van Ethereum in de toekomst. Cardano is één van de beste smart contract platformen en heeft als doel de problemen die Ethereum heeft op het gebied van schaalbaarheid, duurzaamheid en interoperabiliteit op te lossen door zijn PoS (Proof of Consensus) algoritme.
  • Solana
    Als je de grootste sterkte van Solana in één woord zou moeten noemen, zou dat zijn snelheid zijn. Sinds de oprichting in 2017 is Solana dankzij zijn razendsnelle snelheid uitgegroeid tot een van de grootste cryptocurrencies. Dit smart contract platform is in staat om maar liefst 50.000 transacties per seconde uit te voeren, terwijl Ethereum er slechts 13 kan doen. Deze snelheid is het resultaat van het Proof of History (PoH) verificatieprotocol. Solana’s snelheid is de reden waarom het een zeer populair platform aan het worden is voor NFT’s. Een ander voordeel dat Solana heeft ten opzichte van Ethereum is de kostprijs. De transactiekosten zijn momenteel slechts €0.001. Het heeft echter wel maar 200 nodes waardoor het minder gedecentraliseerd is dan Ethereum.