photo of man cleaning his car
Photo by Sleepi Alleyne on Pexels.com

Laat je auto er weer splinternieuw uitzien met deze tips

Velen beschouwen hun auto als een van hun meest belangrijke bezittingen. Begrijpelijk wel: het laat je toe om naar je werk te gaan, familie te bezoeken of boodschappen te doen. Zo’n auto kost natuurlijk wel een aardig centje. Je wil er dan ook voor zorgen dat je trots op 4 wielen er steeds tip top uitziet. Je kan hiervoor naar de carwash gaan. Maar wist je dat het schoonmaken van je auto eigenlijk niet zo’n grote karwei is als je zou denken? Dit zijn de stappen die je moet volgen. 

Begin aan de binnenkant

Nadat je alle losliggende objecten hebt verwijderd uit je auto, zoals die ene trui die je al maanden kwijt bent, ga je aan de slag met het grof geweld: de stofzuiger. Zorg ervoor dat je elk plekje vrij maakt van stof. Vervolgens kan je met simpelweg een auto interieur reiniger de binnenkant aanpakken. Zorg er wel voor dat je steeds een auto interieur reiniger gebruikt die geschikt is voor het oppervlakte dat je schoonmaakt, zoals textiel of leder. 

De buitenkant reinigen en polijsten

Nu de binnenkant al blinkt, is het tijd om aan de slag te gaan met een spons en water om nadien je auto te polieren. Wat betreft het poetsen spoel je je auto eerst af met een hogedrukreiniger of waterslang. Indien je een hogedrukreiniger gebruikt, hou deze dan op voldoende afstand. Ga nadien aan de slag met een microvezelwashandschoen en shampoo. Kies hierbij voor een shampoo die gemaakt is om voor je auto te gebruiken, dit om schade aan je wagen te vermijden. Net zoals jij jezelf graag inzeept met je favoriete douchegel, houdt ook je wagen van een kwalitatieve autoshampoo in plaats van afwasmiddel dat je autolak aantast. Gebruik ook geen spons, dit kan krassen veroorzaken. Een methode die het wassen van je auto trouwens naar the next level brengt, is het gebruik van 2 emmers. De ene emmer vul je met lauw water en shampoo, de andere emmer vul je met zuiver water waarin je de washandschoen uitspoelt. Zo vermijd je dat er vuil in je emmer met shampoo komt. Spoel de auto weer af en gebruik een microvezel droogdoek om je auto te drogen. 

Dan is het tijd om te polieren met een polijst product. Door je auto te polieren kan je de doffe lak, krassen en andere beschadigingen van je wagen herstellen. Je kan ook je koplampen polijsten zodat deze weer helder schijnen in het donker. Dit ziet er niet alleen goed uit, maar is ook een pak veiliger!

Tijd voor de afwerking

Om je auto extra te laten schitteren, kan je ook je auto coaten. Een coating is een extra beschermlaag op de autolak die een finishing touch geeft. Hoewel je je auto best regelmatig reinigt, hoeft het polijsten en coaten niet zo frequent te gebeuren. Twee keer per jaar is al voldoende. Door je auto te vaak te poetsen kan je namelijk ook de autolak beschadigen. Nu zowel de binnen- als buitenkant oogverblindend mooi zijn, kan je weer vol trots met je auto de baan op!