a ford fusion energi charging
Photo by Kindel Media on Pexels.com

Zakelijk leasen vs. private leasen – grootste verschillen

Er zijn jaarlijks heel wat mensen die kiezen voor een leasecontract voor hun auto. Nu is het alleen wel zo dat veel van deze mensen geen idee hebben wat voor leasevormen er eigenlijk zijn. Zo weten velen van jullie wellicht niet wat het verschil is tussen zakelijk leasen en private leasen. Gelukkig zijn wij van Arval voor iedereen die hier meer over wilt leren. Om te beginnen laten wij je in dit artikel dé grootste verschillen zien tussen de beide leasevormen. Door dit goed door te lezen weet je precies welke leasevorm voor jou tot de mogelijkheden behoort!

Wat is private leasen? 

Goed, laten we maar eens beginnen bij private lease. Private lease is een vorm van autoleasing waarbij een particulier (of een gezin) een voertuig gaat leasen voor persoonlijk gebruik. Je betaalt als particulier een maandelijks bedrag dat de kosten van het voertuig, het onderhoud en de verzekering dekt. Aan het einde van de leaseperiode heeft het individu de optie om het voertuig te kopen of het terug te brengen naar de leasemaatschappij. Dit hangt overigens wel af van de leasemaatschappij. Er zijn maatschappijen waarbij het niet mogelijk of niet gunstig is om de auto na de contractperiode over te nemen. Controleer dit dan ook altijd even goed. 

Een van de belangrijkste voordelen van private lease is dat mensen een nieuw voertuig kunnen rijden zonder de grote initiële kosten van een normale aankoop. Bovendien zijn de maandelijkse betalingen vaak lager dan die van een autolening. En je hebt natuurlijk geen omkijken naar het onderhoud van de auto. Een van de grootste nadelen van private lease is wel dat je vaak aansprakelijk bent voor schade aan het voertuig, ongeacht wie de schuldige is. 

Wat is zakelijk leasen?

Zakelijke lease is een vorm van autoleasing waarbij een bedrijf een voertuig gaat leasen voor puur commercieel gebruik. Ook hier is er vaak de mogelijkheid om na de leaseperiode het voertuig te kopen of om deze terug te geven aan de leasemaatschappij. Een van de belangrijkste voordelen van zakelijke leasing is dat bedrijven een nieuw voertuig kunnen aanschaffen tegen een fractie van de kosten van het normale aankoopproces, net als bij private lease het geval is. Een ander voordeel wat je echter ondervindt bij het zakelijk leasen is het fiscale voordeel. In veel gevallen kunnen bedrijven het volledige bedrag van de leasebetalingen aftrekken van hun belastingen. Op die manier haal je er dus twee keer financieel voordeel uit. 

Nu zitten er ook een aantal nadelen aan zakelijk leasen. Als het bedrijf wat het contract aangaat de lease vroegtijdig wil beëindigen, kan het bedrijf onderworpen worden aan kosten voor vroegtijdige beëindiging. Deze kosten kunnen flink oplopen als je pech hebt. Een ander nadeel is het feit dat je ook bij deze vorm van leasen aansprakelijk bent voor schade die je rijdt. Zolang je je hier echter bewust van bent is het leasen van een auto één van de beste keuzes die je maar kunt maken!