Paris, France - October 10, 2015: Bollore Bluecar - small electric cars charging at power kiosks of Autolib' rental cars network in Paris.
/

Op vakantie met een elektrische auto: waar moet je op letten?

Ondanks het huidige negatieve reisadvies, lijkt er dan toch echt licht aan het eind van de tunnel te komen. Als alles verloopt volgens plan, kan je naar verwachting deze zomer lekker op vakantie. Wanneer je met de auto op reis gaat, is het belangrijk dat deze vooraf een check heeft gehad. Heb je een elektrische auto, dan is de benodigde reisplanning anders dan je gewend bent.

Het plannen van je route

Naast controleren of je elektrische auto is goede staat is voor een lange reis, is het van belang de route vooraf uit te stippelen. Je auto moet namelijk van elektrische laadpaal naar laadpaal komen. Zoek naar de laadpalen onderweg en in de omgeving zodat je niet onverwachts stil komt te staan. De actieradius van je auto zal namelijk merkbaar kleiner zijn dan je gewend bent. De kleinere actieradius komt door factoren als de extra bagage, warmte en het type landschap waar je op rijdt (bijv. heuvelachtig gebied). Houd dus rekening met kleinere etappes, zodat je minder oplaadstress hebt.

Voor het vertrek

Voor een goede start van je vakantie rijd je weg van huis met een volle accu. Om er zeker van te zijn dat je auto ergens kan laden voor vertrek, is een eigen laadpaal hebben het fijnst. Laat wanneer mogelijk een laadpaal thuis installeren om zo voordelig mogelijk op te laden. Controleer ook welke laadpassen je eventueel nodig hebt, want niet iedere laadpas werkt voor iedere openbare laadpaal.

De actieradius en laden onderweg

De actieradius van je auto wordt al verkleind door factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je wel kan doen om deze niet nóg kleiner te maken. Matig je snelheid en probeer deze constant te houden. Vermijd drukke wegen waar mogelijk, want je moet dan veel gas geven en remmen. Een juiste bandenspanning zorgt ook voor een grotere actieradius.

Mocht je afwijken van je route of een verkeerde inschatting hebben gemaakt in de afstand naar de volgende laadpaal, is dit geen reden tot paniek. Download vooraf verschillende apps die de laadlocaties van Europa goed in beeld brengen. Er is helaas nog geen app die een compleet overzicht biedt, dus vandaar dat meerdere apps nodig zijn.

De laadsituatie is het buitenland niet altijd even goed geregeld, dus dit is iets om in je achterhoofd te houden wanneer je onderweg bent. Een voordeel: het laadnetwerkin Europa wordt continu verbeterd en uitgebreid.