Waar je aan moet denken als je met de auto op reis vertrekt

Op dit moment is reizen niet aangeraden. Toch komt er een moment dat we weer heerlijk onze koffers gaan pakken en op reis vertrekken. Kies je ervoor om je reis met de auto te maken, bereid je dan goed voor.

Zorg dat de auto in orde is

Is je laatste onderhoud alweer even geleden doe je er goed aan je auto voor een onderhoud binnen te brengen bij je garagehouder. Daarnaast zijn er een aantal dingen waar je zelf op kunt letten.

  • Het oliepeil

Indien je auto geen of niet voldoende olie heeft, loopt de motor vast. Check met de peilstok of er voldoende olie in het reservoir zit. Vul dit aan als dat niet het geval is.

  • De koelvloeistof

Om te voorkomen dat je motor oververhit geraakt, controleer je voordat je vertrekt het koelvloeistof peil. Zit je onder het minimum, vul dit dan bij.

  • De ruitenwisservloeistof

Voor een goed zicht tijdens de reis is het belangrijk dat je regelmatig de vuiligheid van je ruiten kunt wissen. Zorg er dan ook voor dat er voldoende ruitenwisservloeistof aanwezig is.

  • De bandenspanning

Wat de ideale bandenspanning is, vind je terug in het instructieboekje van je auto. Zorg dat de spanning juist is om het brandstofverbruik te verminderen en voor een betere wegligging.

  • Het bandenprofiel

Check het profiel van je banden. Een te laag profiel maakt dat je auto minder grip heeft op de weg en dat is gevaarlijk. Bovendien kan het je bij controle door de politie een bekeuring opleveren.

  • De lampen

Controleer voor vertrek ook even of al je lampen goed werken. Denk hierbij aan de knipperlichten.

  • De wegenwacht

Pech onderweg kan iedereen aan de hand hebben. Zorg er daarom voor dat je een abonnement afsluit voor pechverhelping.

Welke verplichte attributen heb je nodig

Wanneer je op reis vertrekt naar het buitenland zoek dan op het internet goed uit welke attributen je verplicht in de auto moet hebben voor welk land.

Zo ben je in België verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest, een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser in je auto te hebben.

In Nederland zijn er dan weer geen verplichtingen en word er enkel advies gegeven over dingen die belangrijk zijn om in je auto mee te nemen voor onderweg.

In Frankrijk zijn ook de gevarendriehoek en het veiligheidsvest verplicht. Daarnaast is het verplicht dat er een reservewiel (en de juiste uitrusting om het wiel te verwisselen zoals een auto krik) óf een bandenreparatieset in de auto aanwezig is.

Vergeet ook niet dat in bepaalde landen een tolvignet of milieusticker verplicht is.

Tijdens de rit

Gebruik je tijdens het rijden een gps, zorg er dan voor dat deze up-to-date is. Overloop ook even de route met een wegenkaart of via een online-kaartendienst. Op die manier onthoud je de belangrijkste snelwegen en merk je het ook sneller moest je navigatie niet goed zijn ingesteld.

Tijdens lange ritten is het aangeraden om regelmatig even te pauzeren. Het liefst elke twee uur. Hou ook rekening met de verkeersregels van andere landen. In Frankrijk mag je bijvoorbeeld niet eten en drinken tijdens het rijden en is het verboden te roken als er een kind onder de 18 jaar in de auto aanwezig is.