Wat is een epc lampje en hoe kan hem resetten
/

Wat is een epc lampje en hoe kan hem resetten?

Er zitten allerlei knopjes en lampjes in je auto. Hierdoor kan het best lastig zijn om te bepalen wat elk knopje en lampje precies betekenen. Zo is er ook een epc lampje die opeens kan verschijnen. Dit lampje vind je op je dashboard.

Het is een lampje waarvan je misschien niet eens weet dat je auto hem heeft, omdat hij normaal niet brandt. Wat is het epc lampje dan precies en hoe kan je hem resetten wanneer dit nodig is? Wij geven je antwoord op al deze vragen.

Wat is een epc lampje?

Een epc lampje staat voor een Electronic Power Control lampje. Het is een lampje dat aangeeft dat er iets niet helemaal goed is in de auto. Een auto heeft verschillende computersystemen die de auto zijn werk laten doen. Wanneer het epc lampje brandt, is er ergens in dit systeem een storing.

De computers hebben allerlei sensoren en mogelijkheden, waardoor er nog wel eens iets misgaat. Wanneer er iets misgaat, gaat dit lampje branden. Zo word je gewaarschuwd over het feit dat je auto een storing heeft. Het is dan ook aan te raden om direct te reageren wanneer je ziet dat dit lampje brandt.

Heeft mijn auto een epc lamp?

Niet elke auto heeft een epc lampje. Dit lampje bekend bij de VAG (Volkswagen Auto Group). Dit lampje komt dus vooral voor wanneer je in een Volkswagen rijdt. Er zijn nog enkele andere merken waar je dit lampje in kunt vinden. Zo hebben de volgende merken ook een epc lamp:

  • Skoda’s
  • Seats
  • Audi’s
  • Volkswagens

Wil je zeker weten of je auto dit lampje heeft? Dan is het goed om eens om op je dashboard te kijken. Anders kun je altijd in de instructies van je auto kijken. Weet je het nog steeds niet? Zoek het dan even op of vraag het aan je garage.

Moet ik altijd direct stoppen als het lampje brandt?

Wanneer een epc lampje gaat branden hoef je niet per se direct te stoppen. Toch raden we aan om dit wel te doen. De storing in de auto hoeft niet heftig te zijn, maar dit kan wel. Daarom raden we aan om de auto zo snel mogelijk naar een veilige plek te rijden en de motor uit te zetten.

Als het kan, kun je de auto naar de dichtstbijzijnde garage brengen. Zo kan er direct naar het probleem gekeken worden. Probeer de auto zo snel mogelijk van de weg af te halen, zodat je voorkomt dat er meer schade aangericht wordt.

Wat moet je doen als het epc lampje gaat branden?

Wanneer het epc lampje gaat branden raden we aan om een veilige plek te zoeken om te stoppen. Je kunt dan eenvoudig de ANWB of je garage op bellen. Bekijk dan samen de ernst van het probleem. Vaak kan een garage je uitleggen wat je het beste kunt doen.

Knippert het lampje steeds? Dan in dit geval kun je dit ook het beste laten controleren. We adviseren om in alle gevallen de auto te laten controleren. Je wilt namelijk niet dat er iets mis gaat met de computers in je auto.

Zelf het probleem met een epc lampje oplossen

Uiteraard zijn er mensen die het liefst alle problemen zelf oplossen. Brandt het epc lampje en wil je dit zelf oplossen? Je kunt proberen de auto opnieuw te starten. Soms helpt dit omdat er dan iets mis is gegaan tijdens het opstarten. Gaat het lampje uit? Dan kun je rustig verder rijden.

In de meeste gevallen gaat het lampje niet zomaar branden. Daarom kun je het probleem niet zelf oplossen. Er kan bijvoorbeeld een storing op een kritiek punt zijn gekomen. Je wilt er dan zelf niet aan sleutelen. Helemaal bij een nieuwere auto zorgt dit ervoor dat de garantie van de auto verloopt.

Hoe kun je het epc lampje resetten?

Uiteraard kan het voorkomen dat het lampje zelf kapot is. Het is dan een goed idee om het epc lampje te resetten. Gelukkig is hier een vrij eenvoudige manier voor:

  • Zet de auto aan
  • laat de auto voor 10 seconden aan staat en zet hem dan weer uit
  • Zet de auto weer aan, terwijl je jouw gaspedaal indrukt

Brandt het lampje na de reset toch? Dan is het goed om langs de garage te gaan. Dan zit er waarschijnlijk wel een storing in de computer van je auto. Het is dan niet aan te raden om gewoon verder te rijden. Zorg ervoor dat je hier zo snel mogelijk naar laat kijken.

Breng je auto naar een garage

Ons advies is altijd om naar een garage toe te gaan. Zij kunnen aan de slag om het probleem te achterhalen. De garage zal je ook uitleggen waar het probleem dan precies vandaan komt. Op die manier wordt het allemaal zo snel mogelijk opgelost.

Branden er meer lampjes dan alleen het epc lampje? Dan is het helemaal goed om naar een garage toe te gaan. Soms gaan er namelijk allerlei lampjes tegelijkertijd branden. Dit komt doordat alle systemen samenwerken. Wanneer één systeem niet goed werkt, kan de rest van de auto ook niet goed functioneren.