pexels-photo-14611055.jpeg
Photo by Hyundai Motor Group on Pexels.com

De nieuwste technologie in auto’s

De auto-industrie evolueert voortdurend en introduceert nieuwe technologieën om auto’s efficiënter, veiliger en comfortabeler te maken. Moderne technologie biedt mogelijkheden die enkele jaren geleden ondenkbaar waren. In deze blog bespreken we vier technologieën die in auto’s zijn geïntroduceerd. 

Autonoom rijden

Autonoom rijden is de grootste verandering die de auto-industrie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Zelfrijdende auto’s zonder tussenkomst van de bestuurder zijn geen sciencefiction meer. Veel autofabrikanten testen al zelfrijdende auto’s op de weg en dit zal naar verwachting binnenkort de norm worden. Autonoom rijden heeft het potentieel om het aantal ongevallen veroorzaakt door menselijke fouten te verminderen en de verkeersveiligheid te verbeteren. Ook kan het bijdragen aan goedkoop parkeren in Maastricht door zelfrijdende auto’s efficiënter te laten parkeren en geautomatiseerde parkeermogelijkheden aan te bieden. Daarnaast worden zelfrijdende auto’s steeds beter in het voorspellen van en communiceren met andere auto’s en verkeerssystemen. 

Elektrisch autorijden

Elektrische rijden is een nieuwe trend in de autowereld en biedt een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele benzine- en dieselvoertuigen. In tegenstelling tot conventionele auto’s stoten elektrische auto’s geen uitlaatgassen uit en helpen ze de luchtkwaliteit te verbeteren. In het centrum van Maastricht, waar parkeren lastig is, heeft elektrisch rijden ook voordelen. Sommige elektrische voertuigen zijn uitgerust met parkeerhulpmiddelen die het parkeren in krappe parkeerplaatsen vergemakkelijken. Hierdoor hoeven automobilisten zich geen zorgen te maken over het vinden van een parkeerplaats in de drukke Maastrichtse binnenstad en kunnen ze genieten van alles wat de stad te bieden heeft, wetende dat hun auto veilig geparkeerd staat. 

Auto’s op waterstof

Het is een relatief nieuw fenomeen, maar het bestaat al een tijdje dat auto’s op waterstof rijden. Het is niets minder dan waterstof dat wordt gebruikt als brandstof voor auto’s. Er zijn meerdere auto’s op de markt die op waterstof kunnen rijden. dit zijn: Hyundai Nexo en Toyota Mira. Nederland heeft op dit moment een beperkt aanbod van voertuigen op waterstof. De reden is dat waterstof als brandstof voor auto’s nog niet zo bekend is als benzine en diesel. Toch zal het rijden op waterstof als alternatief voor reguliere brandstof de komende jaren naar verwachting een stijgende trend vertonen. Rijden op waterstof heeft twee grote voordelen. 

Lage CO2-uitstoot

Om een ​​auto op waterstof te laten rijden, heeft hij logischerwijs waterstof nodig. Daarom is dit geen grondstof die op aarde te vinden is. Als de bestuurder op waterstof rijdt, wordt er geen CO2 uitgestoten. Er wordt geen fijnstof of stikstof uitgestoten. Wel is het zo dat fijnstof wordt uitgestoten door zaken als bandenslijtage en het gebruik van remschijven.

Geen accu nodig

In feite lijken waterstofauto’s sterk op elektrisch autorijden. In tegenstelling tot elektrische auto’s zijn hier geen batterijen nodig. In een waterstofvoertuig wordt elektriciteit geleverd door een brandstofcel in plaats van door een batterij. Waterstof wordt opgeladen door de cel, die normaal gesproken met gas is gevuld. De waterstof wordt vervolgens in een brandstofcel omgezet in elektriciteit. 

Voice control

Voice control voor auto’s is een technologie die de manier waarop je jouw auto bestuurt zal veranderen. In plaats van fysieke knoppen en schakelaars te gebruiken, kunnen bestuurders nu hun stem gebruiken om verschillende voertuigfuncties te bedienen. Dit maakt gemakkelijke en veilige toegang tot verschillende voertuigfuncties mogelijk zonder de bestuurder af te leiden van wat er op de weg gebeurt. Bovendien kun je met voice control op het voertuig op een meer natuurlijke en intuïtieve manier bedienen zonder dat je een complexe gebruikersinterface hoeft te leren. Voice control in auto’s maakt het ook gemakkelijker om je handen aan het stuur te houden en je ogen van de weg af te houden, wat de veiligheid van bestuurder en passagiers verbetert. 
Kortom, de auto-industrie ondergaat momenteel een grote verandering met innovatieve technologieën die het rijden veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker maken. Naast deze trends is het ook interessant om te weten welke automerken allemaal populair zijn.