Elektrisch rijden: zo eerlijk mogelijk verteld  

Elektrisch autorijden is hipper dan ooit. En ook de mogelijkheden om elektrisch te gaan rijden worden steeds toegankelijker. Zo heb je elektrische auto’s in verschillende prijsklasse. En wil jij niet je eigen auto? Dan kun je ook nog kiezen voor een elektrische deelauto. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het rijden in een elektrische auto? Wij vertellen het jou in deze blog! 

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van elektrisch autorijden. Allereerst zie je dat de mogelijkheden dus steeds meer worden uitgebreid. Waardoor je ook steeds meer keuzes hebt, kijk bijvoorbeeld eens naar de elektrische auto van smart #1. Steeds meer automerken kiezen voor een elektrische variant. En logisch, want elektrisch autorijden is de toekomst. En niet in de nabije toekomst, maar de toekomst van morgen. 

We moeten een meer duurzame optie vinden om onszelf van A naar B te brengen. Want fossiele brandstoffen waarmee we de afgelopen honderd jaar hebben gereden raken op. Elektrische energie dat wordt opgewekt door duurzame energiebronnen is daarom de toekomst. En doordat we massaal kiezen voor elektrisch rijden wordt het ook nog eens steeds meer betaalbaar.

Je bent daarnaast ook minder afhankelijk van tankstations en grote multinationals. Want je kan zelf een laadpaal in de voortuin zetten. Zorg voor zonnepanelen en je kunt je auto erg goedkoop opladen. Waardoor je wekelijks niet veel geld kwijt bent aan een volle tank. Een elektrische auto is dus beter voor de wereld en beter voor je portemonnee.

Dit is de minder mooie kant van elektrisch autorijden 

Hoewel er dus vooral heel veel voordelen zitten aan bijvoorbeeld elektrisch rijden in een smart #1, is het ook goed om te bedenken dat er minpunten aan elektrisch rijden kunnen zitten. Elektrisch autorijden is misschien wel de meest duurzame manier van autorijden. Toch zitten er veel grondstoffen in de gigantische accu van een elektrische auto. Deze grondstoffen zijn ook schaars en daardoor kostbaar. 

Ook is er nog een ander minpunt aan het elektrische rijden. Want als jij je elektrisch auto oplaadt dan kan het goed zijn de accu alsnog wordt opgeladen met grijze energie. En dus zijn er alsnog fossiele brandstoffen nodig om de accu op te laden. 

Zo kun je de minpunten tackelen 

Door allereerst je bewust te zijn van de hoeveelheid grondstoffen die nodig is voor een auto. Neem vaker de trein of kijk of je samen kunt rijden met een collega. Autorijden en bewustwording gaan heel goed samen. Kun je de fiets pakken? Dan is dat natuurlijk de meest duurzame oplossing.

En kijk of je daarnaast je auto aan huis kunt opladen met een laadpaal. Dan weet je namelijk wat voor een energie er wordt gebruikt. Kies je ook nog eens voor zonnepanelen? Dan ben je niet alleen veel minder geld kwijt, het is ook nog eens onwijs duurzaam. Zo kun je, naast de keuze voor een duurzame auto, ook altijd kiezen voor de meest duurzame keuzes.

Wil je meer weten over elektrische auto’s opladen en zonnepanelen? Dat lees je hier!