Tweedehands bestelwagen kopen?

Als je opzoek bent naar een tweedehands bestelwagen, kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. Het aanbod is groot en wellicht wat onoverzichtelijk.

In deze blog geven we je aantal handvaten waar je op ‘moet’ letten bij de aanschaf van een tweedehands bestelwagen. Zo ga je zonder zorgen opzoek en weet je waar je moet beginnen. Want past de prijs wel bij de wagen? En is de laadruimte groot genoeg?

Behoeften bepalen

Voordat je überhaupt begint met zoeken, wil je bepalen waarvoor je de bestelwagen nodig hebt. Hoe groot moet de laadruimte zijn? Hoeveel gewicht moet de wagen kunnen dragen? Rijd je veel en ver, dan wil je overwegen een diesel-wagen aan te schaffen. Dit zal op lange termijn namelijk wat voordeliger te zijn.

Budget

Misschien ben je wel net een bedrijf opgestart en is je budget niet enorm. Als je al het geld in een bestelwagen steekt, blijft er maar weinig over voor andere zaken. Daarom is het handig om een maximum bedrag aan de uitgave van de wagen te stellen. Het is handig als je werkt met een variabel bedrag, waarbij de hoogste uitschieter het maximum omvat. In andere woorden: je steekt lager in dan mogelijk. Wanneer je dan een paar 100 euro de lucht in gaat, weet je dat je je dat kan veroorloven.

Controle

Je wil, met name wanneer je van een particulier koopt, zeker zijn van de staat van de auto. Bij het kijken let je op:

  • De algemene staat van de auto. Zitten er krassen op de velgen? Is de binnenkant van de laadruimte beschadigt? Zijn de stoelen versleten?
  • Historie. Let hierbij op de schadehistorie, kilometerstanden, de marktwaarde, de onderhoudshistorie en bijvoorbeeld het aantal voorgaande eigenaren. Je meet hiermee de staat van de auto op een specifieker niveau. Het bepaalt voor een deel wat de auto daadwerkelijk nog waard is.
  • Papieren. Zijn alle papieren over het onderhoud en bijvoorbeeld de APK beschikbaar? Is het kentekenbewijs compleet?

Naast deze, redelijk ‘standaard’ procedures, wil je natuurlijk een proefrit maken. Daarnaast kan je proberen te onderhandelen over de prijs. Wel zal je dan met goede argumenten aan moeten komen. In elk geval zal je binnenkort de weg betreden met je niet-meer-zo-spiksplinternieuwe auto.