Een duurzame autogarage: hoe en waarom?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook binnen de auto-industrie kunnen we die duurzame behoefte niet langer ontkennen. Denk maar aan de opkomst van de elektrische wagens. Hoe kan je als autogarage ook zelf zo duurzaam mogelijk handelen bij verbouwingen of bij de aankoop van nieuw materiaal? Het zit vaak in kleine, eenvoudige dingen. Hieronder vind je een handige checklist.  

Gebouw isoleren 

In eerste instantie is het belangrijk om het gebouw waar de autogarage zich bevindt zo duurzaam mogelijk te maken. Dat kan je doen door het dak, de muren, de vloer en zelfs de ramen te isoleren. In de zomer zal er zo minder warmte binnenkomen, en in de winter zal er minder warmte ontsnappen. 

Hernieuwbare energie 

Daarnaast is het heel belangrijk om zoveel mogelijk in te zetten op hernieuwbare energie en op energie-efficiënte technologieën. Denk aan het installeren van zonnepanelen en/of warmtepompen. Ook consumenten installeren best zonnepanelen indien ze de aankoop van een elektrische wagen overwegen. Zorg ervoor dat je de consument daarin zo goed mogelijk kan begeleiden en adviseren. Zij zullen uw duurzame aanpak zeker en vast weten te appreciëren.  

Duurzaam materiaal 

Heb je nieuw materiaal nodig? Ga ook dan voor duurzame alternatieven. Bij het kiezen van een nieuwe werkbank moet je bijvoorbeeld niet per se voor het goedkoopste model gaan. Kies eerder een houten model, dat uit duurzaam materiaal vervaardigd is. En nog belangrijker: neem vooral iets dat multifunctioneel is. Beter één goed (inklapbaar) exemplaar dat je ook op verplaatsing kan gebruiken dan drie verschillende. 

Lange levensduur 

Let niet alleen op hoe duurzaam het materiaal is, maar denk ook aan de kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer je krik bijvoorbeeld mee zal gaan. Kies bijvoorbeeld een autokrik die niet alleen  gewone voertuigen omhoog kan tillen, maar ook zwaardere voertuigen zoals tractors en vrachtwagens. Niets vervelender dan dat je krik het begeeft als je net een band aan het vervangen bent. Naast de kwaliteit, is het ook belangrijk dat je je materiaal goed verzorgt. Alles schoonmaken en op een veilige plek opbergen, is daarbij cruciaal. 

Minder afval 

Geen afval hebben, is uiteraard onmogelijk. Het is wel een must om zo weinig mogelijk afval weg te gooien. Werk bijvoorbeeld samen met fabrikanten die alles op een duurzame manier verpakken en hergebruik zoveel mogelijk oud materiaal. Oude banden hoef je bijvoorbeeld niet meteen weg te gooien, maar kan je omvormen tot een ander eindproduct zoals rubbergranulaat.  Maak ten slotte ook je medewerkers bewust van het belang van afvalreductie en recycleren. Dan zullen zij je daar met veel plezier bij helpen!