Fietssport voor beginners: waar moet je beginnen?

Fietsen behoort nog altijd tot de populairste sporten van dit moment en dat is ook niet verwonderlijk. De voordelen van bewegen kent in feite iedereen, maar vooral beginners hebben baat bij een sport als fietsen. Waarom? In de eerste plaats omdat je er je hart en spieren mee traint, maar ook omdat fietsen op zich nogal weinig risico’s met zich meebrengt voor de gewrichten.

Wil je beginnen met fietsen en dat op de juiste manier doen? Lees snel verder voor meer tips en advies bij BIKE24.

Het kiezen van de juiste fiets

Bij de zoektocht naar een goede fiets is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Denk maar aan:

  • Het type fiets (traditioneel, elektrisch, gravelbike,..)
  • Het maximale gewicht van de fiets
  • De instelbaarheid qua hoogte, stand van het stuur,…

Daarbij houd je best ook rekening met onder andere je persoonlijke doelen. Wil je regelmatig fietsen als ontspanning? Dan is een gewone fiets waarschijnlijk voldoende.

Zij die hun nieuwe sport wat serieuzer nemen of specifieke doelen willen bereiken, doen er dan weer goed aan een sportfiets of zelfs een gravelbike aan te schaffen. Laat je hierbij altijd adviseren door BIKE24, zodat je weet wat je kunt verwachten van je fiets op het vlak van eigenschappen en prijs!

Essentiële uitrusting en accessoires

Fietsen is leuk en brengt in feite weinig risico’s met zich mee, zolang je de juiste uitrusting gebruikt en de nodige accessoires in huis haalt. Hieronder enkele voorbeelden van onmisbare hulpmiddelen:

  • Een goede fietshelm ter bescherming van het hoofd bij een val
  • Een fietsslot (een kettingslot, beugelslot of ringslot)
  • De juiste kledij met reflectoren, vooral als je ’s nachts aan fietssport doet of bij slecht weer sport

Ook de schoenen die je gebruikt, dragen bij aan je fiets comfort- en veiligheid. Je kan gewone raceschoenen gebruiken, aangezien deze een gladde zool hebben en dus een aerodynamisch karakter. Aan de andere kant zijn speciale fietsschoenen met schoenplaatjes dan weer beter om efficiënter te trappen.

Training en techniek

Hoe goed je uitrusting en fiets ook mogen zijn, zonder de juiste training en techniek is het risico op blessures groter en zal je minder snel verbeteren in de fietssport. Gelukkig zijn er veel manieren om je conditie en fietsvaardigheden op te bouwen:

1. Duur en intensiteit rustig opbouwen

Wat je ook doet, bouw je conditie, beenkracht en uithoudingsvermogen gestaag op. Op die manier kunnen je spieren, longen en hart gewend raken aan de intensiteit en voorkom je uitputting of chronische blessures.

2. Afwisseling is troef

Het is erg belangrijk dat je afwisselt tussen verschillende vormen van trainen. Zo kan je de ene dag werken op lange afstanden aan een matige intensiteit, om dan op een andere dag vooral je klimvermogen te verbeteren.

3. Je beenspieren versterken

Veel beginnende fietsers onderschatten het belang van sterke beenspieren, maar die zijn essentieel om zowel lang als hard te kunnen fietsen. Doe dus eventueel versterkende oefeningen voor je quadriceps en de spieren in je achterwerk, zodat ze beter presteren tijdens het fietsen zelf.

Waarom kiezen voor BIKE24?

Ben je op zoek naar de beste uitrusting en het beste advies? Dan kun je een kijkje nemen op BIKE24.

Conclusie

Hoe je het ook bekijkt, de fietssport is een van de beste vormen van beweging voor je gezondheid. Kies voor de juiste uitrusting, zorg dat je het fietsen helemaal onder de knie krijgt en vertrouw op BIKE24 voor het beste advies. Zo ben je zeker dat je je fiets sportreis alvast goed begint!