Tips om als jongere te besparen op de autoverzekering

Als je een jonge bestuurder bent, heb je misschien al gemerkt dat autoverzekeringen vaak extra prijzig zijn. Dit komt voornamelijk omdat verzekeraars jongeren zien als een hoger risico. Dat doen ze niet zomaar, maar op basis van statistieken. Jongeren hebben nu eenmaal minder rijervaring, wat kan leiden tot meer ongelukken. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop jongeren kunnen besparen op hun autoverzekering.

Kies een geschikt voertuig

Het gekozen voertuig speelt een belangrijke rol voor de premie die je moet betalen. Sowieso is het voor jongeren moeilijk of zelfs onmogelijk om snelle auto’s te verzekeren. En als het kan, moet je rekening houden met hoge premies. Bij het berekenen van de premie wordt namelijk rekening gehouden met het vermogen van de auto, omdat het risico op en de schade bij een ongeval toeneemt als het vermogen toeneemt. Door een auto te kiezen met een lager vermogen kun je dus besparen op de autoverzekering. Ook de waarde van de auto speelt een rol. Een goedkopere auto betekent dus ook een goedkopere autoverzekering. Auto’s met een lagere uitstoot zijn over het algemeen goedkoper te verzekeren. En verder is het een goed idee om een auto te kiezen met veiligheidsvoorzieningen, zoals achteruitrijcamera’s of een alarm. Bij veel autoverzekeraars levert dit namelijk een korting op.

Autoverzekeringen vergelijken

Het loont de moeite om voorstellen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is een competitieve markt en soms zijn er relatief grote prijsverschillen mogelijk. Houd er wel rekening mee dat ook de dekking kan verschillen. Zeker met betrekking tot de afschrijvingen bij een omniumverzekering is dit vaak het geval. Dit heeft grote gevolgen voor wat je zal krijgen als je auto perte totale is. Informeer hoe dan ook bij de huisverzekeraar waar je ouders zijn verzekerd, want soms kan dat een korting opleveren.

Overweeg een hogere franchise

Zeker jonge bestuurders die kiezen voor een omniumverzekering zullen vrijwel altijd te maken krijgen met een franchise. Dit wil zeggen dat ze bij een schadegeval een deel van de schade zelf moeten betalen, bijvoorbeeld 250 euro of 500 euro. Door te kiezen voor een hogere franchise valt de autoverzekering wat goedkoper uit. Uiteraard is het wel belangrijk dat je indien nodig de franchise ook eenvoudig zelf kunt ophoesten zonder financieel in de problemen te komen.

Kilometerverzekering overwegen

Als jonge bestuurder maak je mogelijk niet zo erg veel kilometers, bijvoorbeeld als je de auto enkel gebruikt om naar het station te rijden en vervolgens te treinen naar jouw campus. In dergelijke gevallen is een kilometerverzekering te overwegen. Bij een kilometerverzekering wordt de verzekering berekend op basis van hoeveel je daadwerkelijk rijdt. Ook zijn er verzekeraars met kilometerkortingen, waarbij je een korting krijgt als je minder gaat rijden. In beide gevallen dien je jaarlijks door te geven hoeveel je uiteindelijk met de auto hebt gereden.

Korting op basis van rijgedrag

Sommige verzekeraars bieden kortingen aan op basis van het rijgedrag. Vaak wil men vooral jonge bestuurders die veilig rijden belonen. Het kan dat je hiervoor een app op je smartphone moet installeren en dat er extra voorwaarden gelden. Er zijn zelfs verzekeraars die eisen dat een van je ouders reeds klant is en dat je de laatste vijf jaar geen schadegeval in fout hebt gehad. De korting kan tot tientallen procenten oplopen, maar de voorwaarden zijn over het algemeen behoorlijk streng.