Mag je met slippers autorijden
/

Mag je met slippers autorijden?

Je kent het wel, het is een warme zomerdag en je wilt me je slippers de auto instappen. Maar mag je eigenlijk wel met slippers autorijden? Is dit verboden of maakt het niet uit of je met slippers aan rijdt?

Gelukkig helpen wij je graag met deze vraag. Wij beantwoorden de vraag: mag je met slippers autorijden en daarnaast geven we je een hele hoop informatie over het auto rijden met slippers. Zo weet je precies waar je aan toe bent en of het een goed idee is om met slippers aan te gaan rijden. 

Autorijden met slippers

Autorijden met slippers is in Nederland niet verboden. Je kunt dus op een warme zomerdag prima rijden met slippers aan. Het is wel belangrijk om te weten dat een verzekeraar je wel de schuld kan geven wanneer er een ongeluk plaatsvindt. Ze vinden het dan je eigen grove schuld, omdat je slippers aan had. 

Ook al hoeft dit niet per se een gegronde reden te zijn, toch kan een verzekeraar hiermee wegkomen. Dit komt door het feit dat het al een hele lange tijd bekend is dat rijden met slippers wel gevaarlijker is dan wanneer je gewoon goede schoenen aan hebt. 

De wet in Nederland 

Volgens de wet in Nederland mag jij autorijden met slippers aan. Hier kan je geen boete voor krijgen en ze mogen je er niet staande voor houden. In de wet staat niets vast geschreven over de slippers, waardoor eigenlijk iedereen met slippers aan kan rijden. Let wel op, want dit is niet in alle landen zo. 

Ook denken veel mensen dat het volgens de wet verboden is om met hakken aan te rijden. Hakken zijn eigenlijk hetzelfde verhaal als slippers, het is gevaarlijk om mee te rijden, maar het is in Nederland gewoonweg niet verboden. 

Rijden met blote voeten 

De wet in Nederland heeft voor het rijden met bepaald schoeisel geen strenge wet. Officieel gezien mag je dus ook gewoon met blote voeten rijden. De enige die hier moeilijk over kan doen is een verzekeraar op het moment dat er bijvoorbeeld een ongeluk plaatsvindt. Officieel gezien mag het dus gewoon. 

Het is goed om te weten dat het wel gevaarlijk kan zijn om met blote voeten te rijden. Wanneer je dan onverwachts hard moet remmen of je in een ongeluk terechtkomt, zijn je voeten nooit beschermd. Daarom wordt het wel sterk aangeraden om schoenen te dragen als je aan het rijden bent. 

Wel of niet met slippers rijden?

Het is altijd aan te raden om goede schoenen te dragen tijdens het rijden. Je kunt met slippers aan gaan rijden op een warme dag, maar je voeten zijn daardoor een heel stuk minder veilig dan wanneer je gewoon goede schoenen aan hebt. Hierdoor is het dus wel gevaarlijk om zonder schoenen te rijden. 

Uiteindelijk is het uiteraard aan jezelf of je met slippers aan gaat rijden of niet. Sommige mensen vinden het fijn, terwijl andere mensen het maar een erg eng idee vinden om met slippers aan te rijden. Het is altijd goed om zelf de situatie op een goede manier in te schatten. 

Veiligheid van je voeten 

Laten we voorop stellen dat de veiligheid van je voeten wel voorop staat. Als je dan toch besluit om met slippers aan te rijden, is het aan te raden om de slippers te controleren voordat je de weg op gaat. Zo kijk je bijvoorbeeld even of de slippers nog goed intact zijn. 

Daarnaast is het goed om je eigen voeten in de gaten te houden. Omdat je andere bewegingen maakt tijdens het rijden, kan het voor je voeten soms niet fijn zijn om slippers te dragen. Je tenen hebben namelijk de continue druk van de slippers op zich liggen. 

Kies veilige slippers

Uiteraard is het verstandig om te kijken of je gewoon weg veilige slippers kan vinden, zodat je nooit in een vervelende situatie terechtkomt. Neem bijvoorbeeld slippers die niet veel te glad zijn. Gladde slippers kunnen er namelijk voor zorgen dat je niet voldoende grip hebt op de pedalen. 

Daarnaast is het handig om slippers te hebben die goed blijven zitten en niet zomaar uit kunnen schieten. Soms zie je mensen buiten al moeite hebben om hun slippers aan te houden. Dit moet je natuurlijk altijd zien te voorkomen als je aan het autorijden bent. 

Vakantie en slippers in de auto

In Nederland is het misschien niet verboden om op slippers te rijden, maar dit betekent niet dat dit in andere landen niet verboden is. Als je in Frankrijk of in Spanje op vakantie gaat, is het goed om te weten dat je een boete kunt krijgen als je op slippers gaat rijden. 

In deze landen is het verboden om slippers aan te hebben tijdens het rijden. Daarom is het altijd verstandig om even op te zoeken wat in een bepaald land wel en niet mag, voordat je er gaat rijden. Op die manier kun je een boete in een vreemd land al snel voorkomen. Je wilt geen souvenirboete mee naar huis nemen.