Mag je rijden met een barst in je voorruit
//

Mag je rijden met een barst in je voorruit?

Het rondrijden met een auto waar barsten in ruiten zitten wordt eigenlijk altijd afgeraden, maar mag je rijden met een barst in je vooruit? Of riskeer je direct een hoge boete? Zijn hier bepaalde regels voor opgesteld of maakt dit allemaal niet uit?

Wij geven hier antwoord op al je vragen. Zo behandelen we of je mag rijden met een barst in je vooruit, wat de apk hier over zegt en welke boete je kunt krijgen. Op die manier weet jij direct wat je kunt verwachten wanneer jouw voorruit gebarsten is.

Waar zit de barst op de voorruit?

Het is belangrijk om te weten waar de barst is de voorruit zit. Op die manier kan er namelijk bepaald worden of je door mag rijden of niet. Een voorruit heeft een behoorlijk oppervlak, waardoor er overal wel een barst kan ontstaan. Dit kan aan de rechterkant, linkerkant of misschien zelfs in het midden voorkomen.

Wanneer er een barst in het gezichtsveld van de bestuurder zit, mag je niet meer rijden. Dan moet de barst zo snel mogelijk gemaakt worden. Anders kan de bestuurder tijdens het rijden hinder ervaren van een barst. Dit moet je altijd voorkomen. Het is dan goed om direct actie te ondernemen.

Mag je rijden met een barst in je vooruit?

Als een barst in het gezichtsveld van de bestuurder zit, mag je niet meer verder rijden.

Op andere plekken in de voorruit mag je nog verder rijden, maar dan wordt dit niet aangeraden. Let er wel op dat je tijdens de apk direct afgekeurd wordt wanneer er in één van je ruiten een barst wordt gevonden. Hier kom je niet onderuit.

Wanneer de barst echt in het gezichtsveld van een bestuurder zit, dan kun je een boete riskeren van maar liefst € 380. Dit is de maximale boete die je hiervoor kunt krijgen. Daarom is het te adviseren om er zo snel mogelijk wat aan te laten doen, want anders kun je een behoorlijke boete krijgen.

Laat het glas zo snel mogelijk vervangen

Ons advies is altijd om zo snel mogelijk je voorruit te laten vervangen. Op die manier voorkom je niet alleen een boete, maar op die manier zorg je ook voor je eigen veiligheid. Vaak wordt de reparatie gedekt door je autoverzekering. Het kan namelijk flink mis gaan als je een barst in je voorruit hebt. De barst kan zich ook uitbreiden, waardoor je nog verder van huis bent.

Wanneer je ziet dat er ergens een barst ontstaat, is het aan te raden om zo snel mogelijk een garage op te zoeken. Zo weet je zeker dat er direct wat aan gedaan kan worden en dat het niet erger wordt. Je moet namelijk wel in een veilige auto rond kunnen rijden.