Mag je rijden zonder rechter buitenspiegel
//

Mag je rijden zonder rechter buitenspiegel?

Het kan zijn dat je schade hebt gereden aan je rechter buitenspiegel of dat iemand anders schade heeft gereden aan jouw spiegel. Dit is natuurlijk altijd erg vervelend. Hierdoor heb je gewoon weg veel minder zicht dan dat je hebt wanneer je wel een goed werkende spiegel hebt.

Je komt dan als snel uit bij de vraag mag je rijden zonder rechter buitenspiegel? Je hebt namelijk al schade aan je auto, je wilt dan niet ook nog een boete ontvangen voor het rijden zonder spiegel. Wij leggen je hier alles uit over de verplichtingen die je hebt voor je auto.

Is een rechter buitenspiegel verplicht?

Als eerste is het goed om te kijken of een rechter buitenspiegel verplicht is. Vroeger was alleen de linker buitenspiegel verplicht. Als jouw auto na 25-01-2010 is gebouwd, dan ben je verplicht om een rechter buitenspiegel te hebben. Is je auto daarvoor gebouwd? Dan mag je alleen een spiegel aan de linkerkant hebben.

Het is wel altijd aan te raden om aan beide kanten een spiegel te hebben, ook al is je auto wat ouder. Op die manier heb je veel meer zicht dan wanneer je auto maar aan één kant een spiegel heeft. Het beste is om voldoende spiegels op je auto te hebben.

Verplicht om het te herstellen

Wanneer je sowieso al een rechter buitenspiegel op je auto had zitten, moet je hem zo snel mogelijk herstellen. Helemaal wanneer er uitstekende onderdelen zijn uit de spiegel, is het van groot belang dat je dit zo snel mogelijk laat repareren. Dit kan namelijk als gevaarlijk worden bestempeld.

Op het moment dat het zicht wordt verminderd door de schade, ben je ook verplicht om dit te herstellen. Gaat het juist om enkele krasjes op je spiegel? Dan hoef je dit alleen maar te herstellen wanneer je dit gewoonweg niet mooi vindt. Dit is volledig aan jezelf. Het is daarom goed om te kijken hoe erg de schade is, voordat je zomaar door rijdt.

Mag je rijden zonder rechter buitenspiegel of krijg je een boete?

Officieel gezien mag je niet rijden zonder rechter buitenspiegel als je schade hebt gereden.

Het maakt dan niet uit hoe oud je auto is, omdat er daadwerkelijk schade aan de auto zit. Als het voorwerp (in dit geval een spiegel) te belemmerend is, dan kan het zijn dat je hier een fikse boete voor kunt krijgen.

Het boetebedrag is dan €180. Dit is een behoorlijke boete. Daarom is het zeker aan te raden om je spiegel zo snel mogelijk te laten herstellen. Dit is niet alleen goed voor je zicht en de veiligheid in de auto, maar ook gewoon weg voor je portemonnee. Zoveel geld wil je namelijk niet kwijt zijn aan een kapotte spiegel.