/

Oldtimer kopen: de voor- en nadelen

Een oldtimer aankopen staat misschien niet bovenaan je lijstje als je op zoek bent naar een nieuwe wagen, maar er zijn wel wat voordelen aan het aankopen van een oldtimer. Oldtimers zijn wagens die doorgaans ouder zijn dan vijfentwintig jaar. Vind je dat toch te veel risico? Dan kan je misschien kiezen voor een youngtimer. Dit zijn wagens die ouder zijn dan vijftien jaar. In dit artikel vind je wat meer informatie.

Verzekeringen zijn goedkoper

Een van de grootste voordelen van oldtimers is dat de verzekering en de jaarlijkse wegentaks goedkoper is. Lange tijd hebben eigenaars van oldtimers slecht veertig euro moeten betalen voor de jaarlijkse wegenbelasting. De regering heeft in 2021 wel beslist om deze belasting te verhogen naar honderd euro per jaar. Dat is een heel stuk meer, maar het blijft toch goedkoper dan de wegenbelasting voor de meeste wagens. 

Een ander voordeel van oldtimers is dat je niet altijd elk jaar naar de keuring moet. Wanneer je wagen tussen de 25 en de 30 jaar oud is, moet je wel jaarlijks naar de keuring. Vanaf 30 tot 50 jaar is dit om de twee jaar. Vanaf 50 jaar oud is dit slechts om de vijf jaar. Bovendien is de keuring ook een vereenvoudigde keuring van de standaard keuring bij jonge auto’s. 

Om van deze voordelen te genieten, is het wel belangrijk dat je je oldtimer effectief laat inschrijven als oldtimer. In dit geval krijgt je wagen dan een nummerplaat die begint met de letter ‘O’. Enkel dan kan je genieten van goedkopere verzekering en keuring.

Ben je overtuigd en wil je graag kijken wat de mogelijkheden zijn van een oldtimer? Kijk dan eens bij de quality car selection om pareltjes te vinden. 

Meer onderhoud nodig

Het grootste nadeel van oldtimers is dat ze natuurlijk meer onderhoud vergen dan jonge wagens. Indien je zelf handig bent en graag sleutelt aan wagens, is dit misschien minder een probleem. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat kapotte onderdelen vaak minder eenvoudig te vinden zijn waardoor de reparatie van je wagen langer kan duren. Doordat de onderdelen schaarser zijn, zijn ze over het algemeen ook duurder. 

Een ander nadeel van quality car selection wagens is dat ze meer benzine verbruiken dan recentere wagens. Wanneer je de wagen dus vaak gebruikt, zal je ook vaak langs een tankstation moeten passeren. Met de hoge benzineprijzen van vandaag de dag, kan dit een serieuze hap uit je budget nemen.