Kosten auto per maand

Je bent van plan om een auto te gaan kopen, of kijkt misschien naar een nieuwe auto. Naast de prijs van de auto ga je ook kijken naar wat de auto maandelijks aan vaste lasten met zich meebrengt. Je wil hiervoor de kosten gaan berekenen, maar deze kosten kunnen flink uiteenlopen. Een auto kan bijvoorbeeld een hogere cataloguswaarde hebben waardoor de verzekering duurder wordt. Daarentegen zal bij een zwaardere auto de wegenbelasting juist duurder zijn. Zo zijn er veel kosten om rekening mee te houden. Je leest er meer over in dit artikel. 

Soorten kosten auto per maand

Er zijn verschillende kosten dus waar je rekening mee moet houden wanneer jij een auto aanschaft. In iedere situatie zal dit weer verschillen. Maar bepaalde kosten kom jij als auto eigenaar gewoon niet onderuit. Dit zijn de volgende kosten:

Autoverzekering:

Bij een autoverzekering moet je rekening houden met meerdere factoren, zoals schadevrije jaren, cataloguswaarde en aankoopprijs. Vaak kan je gemakkelijk een autoverzekering vergelijken online. Zo weet jij altijd de beste deal te vinden. 

Brandstofkosten

Ook iets wat compleet kan verschillen per voertuig. Zo zal je bij een hybride voertuig minder vaak aan de pomp staan dan met een auto met een dieselmotor. 

Wegenbelasting:

In Nederland betalen wij maandelijks wegenbelasting. Hierdoor is de infrastructuur in Nederland één van de betere van de wereld. Deze prijs wordt vaak berekend op uitstoot van het voertuig en het lediggewicht. 

Onderhoudskosten

Iedere auto kost geld om te onderhouden. Oudere auto’s hebben vaak meer liefde nodig dan nieuwe voertuigen die net uit de fabriek komen. Maar uiteindelijk moet je er altijd een potje met geld voor opzij houden, als is het maar om calamiteiten te voorkomen. 

Afschrijvingskosten:

In de jaren wordt een auto minder waard. Dat is een feit, een auto wordt daarom ook zelden gezien als een goede investering. Hou dus rekening met een waarde mindering naarmate er meer slijtage optreed. 

Maandelijkse kosten auto berekenen

Je hebt nu dus gelezen waar je rekening mee moet houden bij het onderhouden en aanschaffen van een auto. Maar van al deze kosten is de verzekering het belangrijkste. Dit omdat een goede verzekering ervoor kan zorgen dat jij jaar in jaar uit onbezorgd onderweg kan gaan. En goede autoverzekering afsluiten in daarom ook een belangrijk onderdeel. 

Online heb je veel tools die je kunnen helpen om een goede autoverzekering te kiezen. Je kan gaan voor een WA-verzekering of een WA plus. Maar je kan nog beter verzekerd onderweg met een allriskverzekering. Je betaalt dan een hogere premie per maand, maar wanneer jij schuldig bent aan het veroorzaken van een ongeluk ben je ook beter verzekerd. 

Voorbeeld autokosten per maand 

Je bent er dus achter gekomen in dit artikel dat het per auto enorm verschilt hoeveel jij moet afdragen. Wij geven je hieronder nog drie voorbeelden van verschillende auto’s en de kosten hierbij. 

Miniklasse voertuig 

Een miniklasse zijn de kleinste auto’s die jij op straat ziet. Denk aan een Citroen C1 of een Fiat Panda. De maandelijkse kosten voor een miniklasse voertuig zijn laag. Zo kom je aan vaste lasten (afschrijving, verzekering, wegenbelastingbelasting en onderhoud) uit op ongeveer €140,- per maand. Daarbovenop komen nog brandstof en onderhoud. De totale kosten per maand komen dan uit op €277,- wanneer jij er dagelijks in rijdt. 

Kleine middenklasse 

Bij een kleine middenklasse auto moet je denken aan een Renault Capture of een BMW X1. Hiervoor zal je maandelijks meer betalen omdat deze auto’s in aanschaf duurder zijn en vaak een stuk zwaarder. Aan vaste lasten mag je uitgaan van €260,- per maand. Hier komen dan nog extra kosten bij voor onderhoud en brandstof. Als jij er dagelijks mee op pad bent betaal je dan maandelijks zo’n €450,-. 

Middenklasse 

Bij een middenklasse auto hebben we het over de grotere voertuigen. Denk aan een Volvo XC60 of een Nissan Qasqai. Dit segment voertuigen is een stuk duurder in de maand en is meer dan twee keer zo duur als een miniklasse voertuig. De vaste kosten per maand komen uit op ongeveer €400,-. Daarbovenop komt dan nog het onderhoud van zo’n €80,- per maand en nog €100,- aan brandstof kosten. 

Er is nog een hoger segment. We hebben het dan over sportauto’s of zware pick-ups en 4×4 voertuigen. Hiervan kunnen de wegenbelasting, maar ook de autoverzekering echt behoorlijk oplopen.