Schadevrije jaren met je motor: hoe werkt dat precies?

Voor autobezitters zijn de schadevrije jaren van groot belang voor o.a. de hoogte van de premie. Volgens het zogenoemde bonus/malussysteem wordt je premie en eventuele kortingen berekend op basis van diverse factoren, waaronder het aantal schadevrije jaren. Maar hoe werkt dit voor je motorverzekering? En kun je de schadevrije jaren van je autoverzekering overzetten naar je motor en andersom? Ontdek welke regels er gelden met betrekking tot schadevrije jaren met je motor.

Vergelijkbaar met de autoverzekering

Een autoverzekering en een motorverzekering zijn in veel opzichten hetzelfde. Wanneer het aankomt op schadevrije jaren, bouw je voor beide categorieën jaren op per voertuig. Dit betekent dat je schadevrije jaren gekoppeld zijn aan een bepaalde verzekering. Als je bij je lopende motorverzekering 5 schadevrije jaren hebt opgebouwd, kun je dus niet deze 5 jaren overzetten naar een nieuw voertuig. Deze schadevrije jaren zijn verzekering-gebonden.

Schadevrije jaren koppelen

Ondanks dat de schadevrije jaren gebonden zijn aan verzekering, kun je wel je auto- en motorverzekering koppelen om zo toch je opgebouwde schadevrije jaren van de één te gebruiken voor de ander. Zo kun je dus met de schadevrije jaren van je auto korting krijgen op de premie krijgen van je motorverzekering. Houd er wel rekening mee dat dit niet betekent dat je ook automatisch schadevrije jaren toegekend hebt gekregen op je motorverzekering. Je ontvangt enkel de korting die van toepassing is op basis van de schadevrije jaren met je autoverzekering.

Overstappen van verzekeraar

Regelmatig je motorverzekering vergelijken met de aanbiedingen van andere verzekeraars kan nooit kwaad. Op die manier blijf je namelijk op de hoogte van de verschillende polisvoorwaarden die op dit moment gehanteerd worden. Mocht het nu zo zijn dat je ergens anders goedkoper uit bent, dan kun je overwegen om over te stappen. Je hoeft je hierbij geen zorgen te maken over je opgebouwde schadevrije jaren; deze worden door je huidige verzekeraar omgezet in zogenoemde Roy-data. Met deze data kun je vervolgens bij je nieuwe verzekeraar weer met hetzelfde aantal schadevrije jaren verder.

Andere voertuigen  

Je kunt uiteraard ook een verzekering afsluiten voor je scooter of voor je (elektrische) fiets. Hierbij is het niet mogelijk om de schadevrije jaren van je auto- of motorverzekering over te zetten naar deze nieuwe verzekering  of andersom. Deze voertuigen verschillen zodanig veel in de besturing dat de schadevrije jaren niet met elkaar te vergelijken zijn.

De juiste verzekering

Wat de juiste motorverzekering is voor jou hangt volledig af van de waarde van je motor, je rijgedrag en je gebruik. Door deze factoren in kaart te brengen en verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken, kies je een verzekering die het beste bij je situatie past en het meest voordelig is.