/

3 dingen die je leven kunnen redden tijdens het motorrijden

Motorrijden is een vorm van vrijheid. De spanning en de snelheid geven een adrenalineroes waar menig man en vrouw op kickt. Hoewel een ritje op de moto dus best wel kicken is, is het ook best gevaarlijk en kan je beter goed opletten als je beslist te leren motorrijden. Wij geven je 3 tips die je leven kunnen redden op de motor.

Bescherm jezelf

Het klinkt voor de hand liggend: een helm redt levens. Een motorhelm is bovendien verplicht. Wie nog zo gek is om zonder helm op een motor te kruipen is – excuse my french – zo gek als een deur. Je speelt met je eigen leven. Biedt een helm dan altijd voldoende bescherming? Nee, jammer genoeg kan een motorhelm een ernstig hoofdletsel niet altijd uitsluiten, maar zonder helm ben je bij een val helemaal een vogel voor de kat. Naast een helm kan aanvullende beschermende kledij de klap van een val verzachten. Denk aan een motorbroek met kniebeschermers of een beschermende vest met bescherming aan de ellebogen. 

Verkeersregels respecteren 

Door het rood rijden, de snelheidslimieten niet respecteren en voorrang van rechts negeren, is vragen om problemen. Hang dus niet de dare devil uit, het is op de baan zo al gevaarlijk genoeg. Al draag je de beste shark helm van de wereld, je moet het niet gaan zoeken. Vooral jonge chauffeurs durven zich weleens schuldig maken aan verzuim van de regels, maar ook oudere bestuurders negeren wel eens een rood licht. Ligt het verkeersreglement ver in je geheugen en kan je nog wel eens een opfrisbeurt gebruiken? Af en toe de verkeersregels herhalen is best verstandig. Door de jaren heen veranderen er wel eens bepaalde dingen. Wil je altijd up-to-date zijn? Neem dan regelmatig eens een kijkje naar de website van VAB. Er bestaan ook opfriscursussen en ook YouTube kan dienen als bron voor inspiratie, hoe een dodehoekongeval voorkomen bijvoorbeeld of hoe je als motorrijder defensief rijgedrag kan praktiseren en ga zo maar door. 

Balans en evenwicht 

Het is de kunst om je voertuig in evenwicht te houden en jouw evenwicht zo te verdelen dat je niet valt. Je instructeur zal je de kneepjes van het vak leren, maar je kan ook zelf aan de slag met balansoefeningen om je evenwicht te trainen. Deze oefeningen zullen je meer zelfvertrouwen geven. Angst is namelijk een dooddoener. Dat moet je natuurlijk niet te letterlijk nemen. Een gezonde portie alertheid is prima, maar als je echt bang bent op de motor, dan zal je hoogstwaarschijnlijk niet correct kunnen reageren op momenten die cruciaal zijn. Hevige angst verlamt.