Wanneer je je met een gemotoriseerd voertuig in het verkeer begeeft, zit de kans erin dat je wel eens een overtreding begaat. Sommige mensen rijden bijvoorbeeld bewust of onbewust wel eens te snel om toch nog net dat ietsje sneller op hun bestemming te raken. Zo ben je al vlug die snelheidslimiet voorbij natuurlijk…
Te snel gereden, wat nu?
Sinds enkele jaren is de pakkans gestegen wanneer je te snel rijdt. Er zijn niet alleen meer flitspalen op de baan, maar ook mobiele flitsploegen en trajectcontroles volgen je snelheid op de voet. De kans is dus groot dat je vroeg of laat wel eens een verkeersboete zal ontvangen. Je kan je verkeersboete berekenen om te zien welke straf er boven je hoofd hangt. Veel hangt af van waar je te snel gereden hebt en hoeveel te snel je ging. Zo worden snelheidsovertredingen in een zone 30 zwaarder bestraft dan op een gewone rijksweg. Afhankelijk van de zwaarte van je overtreding, mag je een boete en/of een dagvaarding verwachten. Wanneer je voor de rechter moet verschijnen, zou het kunnen dat er je een rijverbod opgelegd zal worden. Laat je dus zeker bijstaan door een advocaat nadat je je verkeersboete berekend hebt. Hij of zij kan je bijstaan wanneer je voor de rechter moet verschijnen en ervoor proberen zorgen dat je straf zo licht mogelijk is.
Wat als je rijbewijs wordt ingetrokken?
Wanneer je rijbewijs ingetrokken is, wil dit zeggen dat je geen gemotoriseerd voertuig meer mag besturen. Deze beslissing wordt genomen door een rechter, die ook meteen bepaalt hoelang dit rijverbod geldt. Wanneer de rechter je een rijverbod oplegt, ben je verplicht om je rijbewijs in te leveren bij de politie. Als je dit niet doet, kan je rijbewijs in beslag worden genomen. Het is erg belangrijk dat je je rijverbod respecteert. Als je betrapt zou worden op het besturen van een gemotoriseerd voertuig in de periode dat je rijbewijs ingetrokken is, kan je zwaar gestraft worden. Zo riskeert u een geldboete van 4.000 tot 16.000 euro; daarnaast riskeert u ook een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en een verplicht (aanvullend) rijverbod van drie maanden tot vijf jaar of zelfs voorgoed.
Natuurlijk is het erg lastig om je dagelijks leven vorm te geven zonder rijbewijs. Laat je daarom dus zeker bijstaan door een advocaat wanneer je gedagvaard wordt. Deze advocaat zal ervoor proberen zorgen dat je rijbewijs zo kort mogelijk wordt ingetrokken en deze lastige periode voor jou zo beperkt mogelijk blijft.