/

Wat bepaalt de katalysator auto prijs?

Je denkt nooit aan een katalysator totdat je erachter komt dat deze kapot is of verdwenen. Je merkt het op door een overweldigend motorgeluid en schadelijke dampen die onder de auto vandaan komen. Je vraagt je dan af of het goedkoper is om een defecte katalysator te laten repareren. In plaats van het volledig te vervangen. Of misschien bent je slachtoffer van diefstal van een katalysator en wil je weten waarom je katalysator gestolen is. Daarom duiken we in op de vraag: wat bepaalt de katalysator auto prijs?

Katalysatoren zijn waardevol

Dus, wat zijn katalysatoren en waarom zijn ze ineens populair bij dieven die snel geld willen verdienen? Om te beginnen bevinden katalysatoren zich in het uitlaatsysteem. Ze filteren de schadelijke uitlaatgassen en deeltjes onverbrande brandstof die jouw voertuig produceert. Het is dus het beste om jouw katalysator te laten controleren door een deskundige monteur zodra je een probleem opmerkt.

Een katalysator is gemaakt van edele metalen zoals platina, palladium en rhodium. Deze metalen werken als katalysatoren die uitlaatgassen omzetten in CO2, water en stikstof. Op het moment van schrijven kost een ons rhodium ongeveer € 8000. Ter vergelijking: een ons goud kost ongeveer € 2000.

Katalysator vervangen prijs

Je kunt ongeveer € 300 – € 1.650 (exclusief arbeid) verwachten te betalen voor een nieuwe katalysator. Deze prijzen zijn echter meestal afhankelijk van de kosten van de onderdelen en de lokale arbeidskosten.

Het vervangen van een standaardkatalysator in nieuwere auto's kan bijvoorbeeld tussen € 500 en € 2.200 kosten. Daarom verhoogt de katalysator de schrootwaarde van een auto.

Welke factoren zijn van invloed op de vervangingskosten?

Het vervangen van een slechte katalysator kan een complexe klus zijn. Daarom hier enkele factoren die van invloed zijn op de kosten:

• Het merk en model van jouw auto. Vergeleken met de gecompliceerde katalysatoren in nieuwe voertuigen, hebben oudere auto's een eenvoudige katalysator, wat resulteert in lage vervangingskosten.

• Kwaliteit van onderdelen. Als je kwaliteitsonderdelen gebruikt, moet je rekening houden met hoge vervangingskosten voor de katalysator. Hoewel de eenmalige kosten je op de lange termijn geld besparen.

• Loonkosten: Loonkosten zijn afhankelijk van waar je woont. Bovendien kunnen arbeidskosten in dealers of gespecialiseerde winkels duurder zijn dan in een lokale winkel. Bovendien moet de monteur mogelijk jouw voertuig optillen en gespecialiseerd gereedschap gebruiken, wat ook van invloed is op de arbeidskosten.

Wat doet een katalysator?

De katalysator vermindert de schadelijke uitstoot door het schadelijke gas van de uitlaat om te zetten. Er vindt een chemische reactie plaats wanneer het edelmetaalgehalte reageert met dit schadelijke gas. De chemische reactie (oxidatie) zet koolmonoxide, stikstofoxide en onverbrande koolwaterstoffen (onverbrande brandstofdeeltjes) om in kooldioxide en waterdamp. Dat zijn minder schadelijke emissies.

De waterdamp en het kooldioxide verlaten dan via je uitlaatpijp je uitlaatsysteem. Omgekeerd zal een verstopte katalysator schadelijke uitlaatgassen (stikstofoxide en koolmonoxide) in de atmosfeer afgeven.

Hoe lang moet een katalysator meegaan?

Een nieuwe katalysator gaat meestal zo'n 70.000 tot 160.000 kilometer mee.

De levensduur van een katalysator wordt echter beïnvloed door jouw rijgedrag. Om ervoor te zorgen dat jouw katalysator langer meegaat, is de juiste temperatuur en minimaliseren van korte ritten van belang.

Onthoud dat regelmatig onderhoud ervoor zorgt dat jouw katalysator langer meegaat en problemen met de katalysator aanpakt.

Hoe weet je of jouw katalysator defect is?

Let op de volgende tekenen van een slechte katalysator:

• De geur van rotte eieren vanwege onverbrande brandstof met waterstofsulfide die uit de uitlaatpijp komt.

• Het controlelampje brandt doordat de zuurstofsensor een probleem in de uitlaatgasniveaus detecteert.

• Je ervaart een slechte acceleratie als gevolg van koolstofophoping in het uitlaatsysteem en beperkte uitlaatgassen.

• Jouw voertuig slaagt niet voor een emissietest.

• Je hoort een ratelend geluid bij stationair draaien of rijden.

Wanneer moet je jouw katalysator laten vervangen?

Als jouw monteur vaststelt dat de katalysator beschadigd is, moet je deze onmiddellijk vervangen. Beschadigde katalysatoren zijn meestal voorbij het punt van reiniging of reparatie en zullen schadelijke uitlaatgassen niet effectief omzetten.

Maar als je het probleem vroegtijdig opmerkt, kun je hoogstwaarschijnlijk wegkomen met een katalysatorreparatie. Het repareren is een uitstekende manier om geld te besparen en jouw auto draaiende te houden. Als je bijvoorbeeld net een minimaal verstopte katalysator heeft, kan jouw monteur ervoor kiezen om deze schoon te maken.

Controleer altijd de oorzaak van het probleem voordat je actie onderneemt. Aangezien het reinigen van een beschadigde katalysator niet voldoende is om het probleem op te lossen.

Waardoor gaat een katalysator kapot?

De volgende elementen kunnen een defect veroorzaken en reparatie van de katalysator noodzakelijk maken:

• Slecht motoronderhoud

• Koelvloeistof lekt

• Veelvuldig gebruik van jouw auto voor korte ritten

• Kapotte O2-sensor (zuurstofsensor)

• Kapotte bougies

Hoe vervang je een katalysator?

De beste manier is door professionals in te schakelen zodra jouw controlelampje gaat branden of je verontrustende geluiden hoort. Het kan ongeveer 1-2 uur duren om jouw katalysator te vervangen.

Het is gemakkelijk toegankelijk, zodat de monteur jouw auto niet hoeft te demonteren om de oude katalysator te verwijderen.

Hoe kun je diefstal van katalysatoren voorkomen?

Diefstal van converters is een enorm probleem waarmee voertuigeigenaren worden geconfronteerd. Hier volgen enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om diefstal van een katalysator te voorkomen:

• Parkeer jouw auto altijd op een veilige plek

• Maak het gemakkelijker om een gestolen katalysator te identificeren door deze te markeren

• Investeer in een antidiefstalapparaat dat het dieven moeilijk maakt om jouw katalysator te verwijderen

De vervangingskosten van een katalysator kunnen behoorlijk hoog oplopen. Daarom is het belangrijk om regelmatig voertuigonderhoud te volgen om problemen vroegtijdig op te sporen.