Het kopen van een tweedehands auto kan een slimme financiële zet zijn. Wel is het risico op problemen iets groter, omdat de auto natuurlijk al eens gebruikt is en een dagje ouder is. De fabrieksgarantie is meestal niet meer van toepassing, daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de wettelijke of commerciële garantie waar je recht op hebt. Hoelang de garantie is en welke garantievoorwaarden hierbij gelden, is afhankelijk van een aantal factoren.
Minstens 1 jaar garantie bij consumentenrecht
Sowieso moet de auto voldoen aan de redelijke verwachtingen die je als koper mag hebben. Hierbij wordt rekening gehouden met wat je is verteld, wat zichtbaar was, de prijs, het bouwjaar, de kilometerstand en andere relevante factoren. Wanneer je als consument een tweedehands auto koopt van een professionele handelaar, valt deze aankoop bovendien onder het consumentenrecht. Dit betekent dat je minimaal één jaar garantie krijgt op de auto.
Het is echter belangrijk om te weten dat het consumentenrecht nog verder gaat dan dat. Als in het koopcontract namelijk niets wordt vermeld over de garantietermijn, heb je automatisch recht op twee jaar garantie. Dat is dezelfde garantietermijn als bij een nieuwe auto. Het kan ook dat er in het contract wel een bepaling of artikel staat over de garantietermijn. Zolang deze termijn niet tot minder dan een jaar wordt beperkt, is deze bepaling geldig. Zo kan er in het contract staan dat je recht hebt op tien maanden garantie. Dat is een geldige bepaling. Wat niet mag, is een bepaling die zegt dat je recht hebt op minder dan een jaar garantie. Een dergelijke bepaling is ongeldig en dan wordt er gedaan alsof de bepaling niet in het contract staat. Je hebt in dit geval dus recht op de volledige twee jaar garantie.
Contractuele garantie: uitbreidingen en beperkingen
Naast de basisgarantie die je krijgt via het consumentenrecht, kan de verkoper ook een aanvullende garantie aanbieden. Dit valt onder het contractenrecht en kan gunstigere voorwaarden bevatten. Een handelaar kan er bijvoorbeeld voor kiezen om drie jaar garantie toe te kennen. Dit kan een aantrekkelijk verkoopargument zijn en extra zekerheid bieden voor de koper. Een voorbeeld hiervan is de garantie Porsche Approved. Dit is een vervolggarantie op de reeds bestaande garantie, bijvoorbeeld van 12, 24 of 36 maanden.
Het is echter belangrijk om te weten dat deze contractuele garanties beperkingen of voorwaarden kunnen hebben. De verkoper mag bepaalde onderdelen uitsluiten van de garantie of specifieke onderhoudsverplichtingen opleggen die je moet volgen om aanspraak te kunnen maken op de garantie. Deze voorwaarden mogen echter geen afbreuk doen aan de minimumgarantie die door de wet wordt geëist in de eerste periode van één jaar. In het geval van de garantie Porsche Approved dekt men bijvoorbeeld alle voertuigonderdelen en is de garantie wereldwijd geldig, maar is er ook een beperking. De garantie is namelijk beperkt tot voertuigen met een leeftijd tot 15 jaar. Dit is met andere woorden een ruime garantie die veel verder gaat dan wat wettelijk verplicht is.
Garantie bij particuliere verkopers
Er gelden andere regels indien je een tweedehands auto koopt van een particuliere verkoper. In dit geval val je namelijk niet onder het consumentenrecht, maar onder het contractenrecht. Dit betekent dat de garantievoorwaarden en de aansprakelijkheid voor gebreken in grote mate zal afhangen van wat contractueel is afgesproken tussen de koper en de verkoper. Particuliere verkopers zijn niet verplicht om enige vorm van garantie te bieden, tenzij dit expliciet in de koopovereenkomst staat. De meeste particuliere verkopers willen geen garantie bieden. Daarom is het cruciaal om bij het kopen van een auto van een particulier goed op te letten en de auto eerst goed te (laten) inspecteren, zodat je geen kat in een zak koopt.