Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands auto?

Tweedehands auto’s kopen – veel mensen doen het. De meeste mensen hebben hier een positieve ervaring mee, maar helaas zijn er ook verhalen bekend van mensen die een tweedehands bolide aanschaffen en later erachter kwamen dat er toch een heleboel meer mis was met de auto dan dat de verkoper liet blijken. Om jezelf niet voor de gek te laten houden, zijn er een aantal zaken waar je op zou kunnen letten voordat je een tweedehands auto kopen gaat.

Slijtage

Uiteraard is het belangrijk, voor de aanschaf van een nieuwe auto, dat je er een proefrit mee hebt gemaakt. Hierbij is het heel verstandig om te letten op eventuele aparte geluidjes wanneer je door de bochten of over een drempel rijdt. Dit zou namelijk kunnen duiden op slijtage van de wagen. Wanneer er onderdelen in de auto zitten die snel vervangen moeten worden, dan kan dit al snel in de kosten lopen.

Check het kenteken

In zowel Nederland als België bestaan gratis diensten waar je gebruik van kunt maken om bepaalde gegevens van de auto op te vragen. Zo kun je hier bijvoorbeeld zien hoeveel eigenaren een auto heeft gehad (misschien zegt de tweedehands verkoper wel dat hij de auto nieuwe heeft gekocht maar heeft hij hem eigenlijk ook tweedehands gekocht). Hier check je ook of de auto bijvoorbeeld niet als gestolen staat geregistreerd en de vervaldatum van de apk-keuring. Voor België geldt hetzelfde systeem: via Kentekencheck kun je gemakkelijk informatie verkrijgen over een kenteken.

Kijken onder de motorkap

Een ander belangrijk onderdeel wat gecheckt moet worden voordat je een tweedehands auto aanschaft is de motorkap. Of beter gezegd – wat er onder de motorkap zit. Heb je zelf niet veel verstand van autotechniek, zorg dan dat je iemand meeneemt die dit wel heeft. Wanneer je bijvoorbeeld is over het hoofd ziet, zoals een lekke pakking in het motorblok, kan de reparatie hiervan al gauw tussen de 600 en 1100 euro kosten.  Zonde, zeker als dit ook voorkomen had kunnen worden.

Dashboardcheck

Het is aan te raden om altijd te kijken om alle lampjes van het dashboard nog goed werken. Uiteraard is dit heel belangrijk – het kan gevaarlijk zijn als niet alle lampjes van het dashboard het doen. Check ook of de ruitenwisser, verlichting en airco naar behoren werken.