Auto repareren of verkopen
/

Auto repareren of verkopen?

Helaas hebben we er allemaal vroeg of laat wel eens mee te maken; autopech. Of dit nu komt omdat iemand je spiegel eraf heeft gereden, je zelf ergens tegenaan bent gebotst of simpelweg doordat er iets uit zichzelf is stukgegaan. Wat de oorzaak ook is, het gevolg is hetzelfde; er zal een reparatie moeten volgen en dat kost geld. Wanneer er iets stuk gaat aan een huis laat je dat logischerwijs altijd maken, maar bij een auto is dat niet altijd het logische gevolg. Er kunnen ook hele andere zaken een rol spelen waardoor je genoodzaakt bent om een andere keuze te maken, zoals het verkopen van een auto. Om jou te helpen bij de afweging of je een auto moet verkopen of repareren, hier een aantal feitjes op een rijtje. 

De reparateur, de expert?

Veel mensen gaan op het advies van een automonteur af waar het gaat om het wel of niet laten repareren van een gebrek aan een auto. Het is echter wel sterk de vraag of dit de juiste persoon is om advies aan te vragen. Dit komt doordat hij of zij altijd een eigen belang heeft. Dit eigen belang bestaat vaak uit handel en omzet. Wanneer een reparateur de keuze krijgt in omzet genereren aan de hand van een auto herstellen of anderzijds geen handel en dus geen werk dan zal hij in veel gevallen in zijn eigen voordeel handelen. Dit geldt uiteraard niet voor iedere monteur, maar het is wel goed om dit aspect in ogenschouw te nemen. Er zijn ook andere manieren om zelf de inschatting te maken of je wel of niet over wilt gaan tot het herstellen van de schade. Een mooi voorbeeld hiervan is online je autoschade berekenen. Je vindt online al eenvoudige tools waar je de schade mee kunt berekenen. Daarmee kun je dus ook zelf de rekensom maken of het wel of niet de moeite waard is om nog wat extra’s te investeren in je auto of niet. Met deze data vervolgens naar een reparateur gaan is een slimme zet, dan kun jij de juiste keuze maken om wel of niet te repareren. 

Nog niet total loss

Het besluit om niet over te gaan tot reparatie is niet een besluit wat je pas hoeft te nemen als je auto total loss is. Er zijn hele goede andere redenen om al eerder je auto in te ruilen. Soms kun je er beter voor kiezen een dure reparatie niet te doen en voor een andere auto te gaan en je eigen auto in te ruilen. Door dan wat geld bij te leggen kun je bijvoorbeeld een duurzame auto kopen. Iets wat je uiteindelijk qua vaste lasten veel kan gaan besparen. Zet dus alle gegevens goed op een rij voordat je een definitieve keuze maakt.

Kortom, een auto laten repareren lijkt in veel gevallen bij schade de meest voor de hand liggende optie maar dat is het niet altijd. Er kunnen andere beweegredenen zijn die er meer voor pleiten om dat te doen. Maak het kostenplaatje compleet en weeg alle belangen af. Dan zul je uiteindelijk tot de juiste afweging komen.