De autoverzekering: verstandige bescherming tegen onheil

Wie verstandig is, sluit bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto een goede autoverzekering af. Zonder verzekering op pad is onnodig veel risico nemen. Er is veel keus op het gebied van autoverzekeringen en het is niet altijd meteen duidelijk welke het beste bij jouw situatie past. Goed vergelijken en even de tijd nemen voor die beslissing kan veel geld besparen. En belangrijker nog: het kan voorkomen dat je in de problemen komt en daardoor nog veel meer geld kwijt bent. Het is tegenwoordig makkelijk om een autoverzekering online af te sluiten. Dat bespaart tijd en geld. Heb je meer advies nodig dan kun je vaak contact opnemen met de verzekeraar. Bij Diks verzekeringen vind je alle informatie over de verschillende soorten verzekeringen en je kunt ze meteen online afsluiten.

Soorten autoverzekering

Er zijn verschillende soorten autoverzekering. Het belangrijkste onderscheid is tussen een WA-verzekering en een allrisk verzekering. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid en met zo’n verzekering ben je verzekerd voor de schade die je aan anderen toebrengt. Dat kan een kleine aanrijding zijn, maar het kan ook voorkomen dat bij een aanrijding iemand zo gewond raakt dat hij zijn beroep niet meer goed kan uitoefenen. De compensatie daarvoor kan natuurlijk behoorlijk in de papieren lopen. Een goede verzekering zorgt ervoor dat je in dat soort situaties je niet ook nog zorgen moet maken over de financiële afhandeling. Bij een allrisk verzekering verzeker je ook de schade aan je eigen auto. Een WA-verzekering is verplicht en min of meer standaard. Bij de allrisk verzekeringen heb je alweer meer keus. Vaak is er een beperkte allrisk verzekering en een hele uitgebreide. Bij de beperktere is vaak diefstal, brandschade of ruitbreuk verzekerd, bij een complete allrisk verzekering is ook schade verzekerd die door jouw eigen toedoen is veroorzaakt bij een aanrijding.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Het is van belang om goed te kijken wat je wilt verzekeren. Een WA-verzekering is verplicht. Bij het beslissen over een allrisk verzekering spelen een aantal zaken mee: de leeftijd van de auto en de dagwaarde van de auto, maar ook de opgebouwde schadevrije jaren. Wanneer je lang schadevrij gereden hebt, scheelt dat nogal in de kosten voor een uitgebreide verzekering. Voor een auto die tien jaar oud is of nog ouder, is het vaak niet aan te raden de meest uitgebreide verzekering te nemen. De dagwaarde van de auto is daar de bepalende factor in. Naast de autoverzekering kan het ook goed zijn te kijken naar een aanvullende verzekering, zoals een ongevallen-inzittenden verzekering, een schadeverzekering voor inzittenden of uitgebreide pechhulp. Denk goed na over de verschillende opties en vergelijk de prijzen. Zorg er ook voor dat je niet dubbel verzekerd bent, bijvoorbeeld voor pechhulp. Ook voor de inzittenden verzekering geldt dat je dubbel verzekerd kunt zijn. Check goed je ziektekostenverzekering en andere verzekeringen, en vraag advies wanneer je twijfelt.