Een bedrijfswagen als zelfstandige: wat betekent dat?

In België zijn er meer dan 1 miljoen zelfstandigen, waarbij vooral in Vlaanderen de populariteit het hoogst ligt, met 600.000 zelfstandigen. Daarbovenop werden er in 2021 zes op de tien auto’s ingeschreven door bedrijven of zelfstandigen. Tijd dus om de kosten van bedrijfswagens voor zelfstandigen onder de loep te nemen.

Welke auto kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Als zelfstandige beschik je vaak over één of meerdere auto’s die je gebruikt voor jouw bedrijf. Daarom is je je bedrijfswagen ook fiscaal aftrekbaar. De regels hiervan zijn soms ingewikkeld, maar hier zijn alvast de basics. Ten eerste moet je rekening houden met de CO2 uitstoot van je wagen. Dit bepaalt namelijk in hoeverre je auto fiscaal aftrekbaar is. Sinds 2020 houd je rekening met de volgende formule: 120% – (0,5% x coëfficiënt x CO2/km). De procentuele aftrekbaarheid bereken je dus op basis van de coëfficiënt van de brandstof en de uitstoot CO2 per kilometer. Deze formule betekent dus: hoe lager de CO2-uitstoot van je auto, hoe hoger de aftrekbaarheid. Wanneer je de aankoop van een nieuwe auto overweegt, is het interessant om de maandelijkse kosten (in combinatie met de aftrekbaarheid, onderhoud, brandstof en verzekeringen) in kaart te brengen en niet enkel rekening te houden met de aankoopprijs. Welke kosten zijn nog fiscaal aftrekbaar? Niet enkel je aankoopprijs is aftrekbaar, maar ook je kosten voor de brandstof via een tankkaart, onderhoud, verzekeringen en herstellingskosten.

Een tankkaart als zelfstandige

Gezien je brandstofkosten aftrekbaar zijn, is het interessant om een tankkaart als zelfstandige aan te schaffen. Zo heb je een eenvoudige bewijslast van jouw kosten voor de fiscus en worden je facturen maandelijks automatisch opgemaakt. Andere voordelen van een tankkaart zijn dat je de kosten (en dus ook de kosten van je personeel) makkelijk online kan opvolgen, waardoor je weer wat administratieve rompslomp vermijdt. Kies ten slotte voor een multimerken tankkaarten in plaats van één specifieke kaart zodat je bij veel tankstations terecht kan aan een voordelige prijs. Al overgeschakeld naar een hybride wagen? Geen nood, er zijn ook tankkaarten voor hybride wagens voor zelfstandigen.

Verdere info over wetgeving

Wanneer je meer informatie zoekt over de wetgeving in verband met bedrijfswagens en fiscale aftrekbaarheid, kan je terecht op de website van de FOD financiën of vind je advies bij financiële instanties. Je kan ook raad vragen aan je boekhouder. Er zijn namelijk nog belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden, zoals het verschil tussen een eenmanszaak of zelfstandige in bijberoep, de aankoopdatum van je wagen en het verschil tussen aankopen, leasen en renten.