Hoe financier je een auto?

Voor veel mensen is het een absolutie droom om ooit een eigen auto te kunnen kopen en te bezitten. Het is één van die mijlpalen die voor je gevoel echt horen bij het volwassen worden. Een eerste keer die je altijd bij zal blijven. Net als de eerste keer op jezelf wonnen of de eerste keer een vaste vriend of vriendin hebben is het kopen van een eerste eigen auto ook zo’n mijlpaal. Als je deze droom wilt verwezenlijken, hoe zorg je dan eigenlijk dat je je financiën zo op orde hebt dat je ook daadwerkelijk in staat bent om deze auto te kunnen betalen?

De financiering

Voordat je een auto gaat kopen is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt uitgeven. Heb je zoveel vermogen op je rekening staan dat je de auto van jouw wens in één keer zou kunnen betalen, of dat je hier nog niet het geld voor hert. Ook als je nog niet zoveel gespaard hebt dat je een auto in één keer zou kunnen afbetalen, dan is het alsnog mogelijk om de auto te kunnen financieren. Hoe je dat doet? Je zou kunnen overwegen om te gaan leasen, waardoor je een bepaald bedrag per maand betaalt om zo de auto in termijnen te kunnen betalen. Ook kun je geld lenen, waardoor je alsnog in staat bent om de auto af te betalen.

Geld lenen

We noemden al even dat het dus mogelijk is om geld te lenen om het kopen van een auto te kunnen financieren. Je kunt hiervoor een lening afsluiten. Dit kun je heel gemakkelijk online doen, door je bruto-inkomen en dat van een eventuele partner door te geven. Vervolgens krijg je online gelijk getoond wat jouw opties zijn wat betreft een lening voor een auto.

panning photography of gray coupe on road

Leasen

We noemden het al even, maar bij het leasen van een auto betaal je niet voor de gehele auto in één keer, maar betaal je een bepaald bedrag per maand waardoor jij in deze auto mag rijden. Als je de kosten van jouw lease zo laag mogelijk wil houden, dan zou je bivoorbeeld kunnen kiezen voor het leasen van een occasion. Deze auto’s zijn niet volledig nieuw, maar verschillen vaak amper in kwaliteit en zijn toch een stuk goedkoper. Daarnaast kun je bij het leasen van een auto ook allerlei verschillende opties zelf kiezen zoals het hebben van een cruise ontrol, een voor- en achtercamera en stoelverwarming. Laat je deze opties allemaal weg, dan zal je leasecontract goedkoper zijn.

De soort verzekering

Hoe duur jouw auto is of wordt, is mede afhankelijk van de verzekering die je hebt. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die allemaal verschillen in dekking. Het is verplicht om een autoverzekering af te sluiten met minimale dekking. Dit is de WA, de Wettelijke Aansprakelijkheid. In dit geval ben je verzekerd voor alle schade die je een ander toebrengt bij een ongeval. Wil je je verzekering uitbreiden, dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een All-Risk verzekering. Deze verzekering wordt ook wel Casco genoemd en dekt niet alleen de eventuele schade bij de andere partij, maar vergoed ook de schade die je aan je eigen voertuig hebt opgelopen. Tot slot is er nog een derde vorm, de WA-extra, waarbij je eigen voertuig ook verzekerd tegen eventuele schade van slecht weer of externe factoren, zoals een omgevallen boom.