Wat voor voordelen heb je als zzp’er?

Het starten van een eigen onderneming is altijd een uitdagende keuze. Hoewel er vaak gezegd wordt dat het je een stuk meer vrijheid biedt, is het ook een spannende keuze omdat je in veel gevallen voor een stuk meer onzekerheid en spanning komt te staan. Daarentegen heb je als ondernemer of zzp’er vaak een stuk meer voordelen dan mensen die in vaste loondienst zitten. Benieuwd of het zijn van een zzp’er ook wat voor jou is en/of welke voordelen er allemaal aan verbonden zijn? Wij maakten een overzicht.

Financiële voordelen

Als zzp’er heb je een hoop fiscale voordelen. Zo heb je veel meer fiscale aftrekposten dan een ‘normaal’ persoon in loondienst. Ook zijn er aparte aanbiedingen die alleen voor zzp’ers gelden, zoals een financial lease voor de zzp’er. Zo heb je de mogelijkheid om een auto te leasen, ook al werk je niet voor een vaste baas. Naast dit soort voordelen heb je ook te maken met de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB winstvrijstelling. Ook de zakelijke kosten die je gemaakt hebt, zoals een zakelijke lunch, zijn aftrekbaar.

black 5-door hatchback

Eigen baas

Het grootste voordeel van het werken als zzp’er is misschien wel dat je eigen baas bent. Je hoeft je aan niemand te verantwoorden en bepaalt zelf waar en wanneer je wilt werken. Wat voor sommige mensen juist een nadeel is (maar dat is toch best onzeker, niet weten welke opdrachten je gaat krijgen?) is voor anderen juist een walhalla (wat heerlijk, zoveel vrijheid!). Het is verstandig om voor jezelf af te wegen wat zwaarder zou wegen. Vind je het niet erg om de ene maand wat meer te verdienen dan de andere maand en daarbij zelf te kunnen bepalen wanneer je werkt, dan is zzp’er zijn waarschijnlijk echt wat voor jou.

Afwisseling

Een grote angst van iedereen die niet houdt van een vaste kantoorbaan is het raken in een sleur. Elke dag hetzelfde liedje, om 9 uur op kantoor en ’s middags om 5 weer weg, en steeds hetzelfde werk te moeten doen. Natuurlijk is dit slechts een uitvergroting van het idee van een kantoorbaan en geldt dit zeker niet voor elke vaste baan, maar het zijn van zzp’er biedt wel veel meer afwisseling met zich mee dan een reguliere kantoorbaan.