Je auto thuisladen: laadpaal of stopcontact?

Wil je je auto thuis kunnen opladen? Dan kun je ruwweg kiezen tussen twee opties: een laadpaal of een stopcontact. Met deze opties ben je altijd verzekerd van een laadpunt. Je laadt dan tegen een fors lager stroomtarief dan bij een openbare paal. De meeste mensen kiezen voor een laadpaal, maar is dat nu daadwerkelijk de voordeligste optie?

Waarom een laadpaal?

Een laadpaal wordt vaak gezien als de beste optie. Deze kan meer vermogen aan dan een stopcontact, maar dan heb je ook je eigen laadpaal. Veel goedkoper dan een openbare paal gebruiken, waarbij je ook betaalt voor het gebruik van de paal. Je kunt bovendien je auto thuis laden. Voor een eigen laadpaal betaal je tussen de 1000 en 2500 euro. Je hebt voor een laadpaal wel een 3-fasenaansluiting hebben.

Een voordeel van een laadpaal is dat je je auto kunt opladen op de oprit. Erg handig, en bovendien zit je ermee op een eigen groep op de meterkast. Tenminste, als je het door een professioneel bedrijf laat installeren.

Voordelen van een stopcontact

Wil je geen laadpaal? Dan kun je ook kiezen voor opladen via het stopcontact. Dat doe je uiteraard niet met een simpel kabeltje van de elektrische auto naar het gewone stopcontact. Als er ook andere stroomverbruikers op dezelfde groep zijn aangesloten, loop je het risico dat de stoppen doorslaan. In plaats daarvan kun je het best een goed afgezekerde groep in de meterkast gebruiken. Voorkom het gebruik van verlengsnoeren.

Het voordeel van een apart stopcontact is dat het goedkoper is dan het aanleggen van een laadpaal. Je hebt alleen een zogenaamde mode 2-lader nodig. Er zit een standaard stopcontactstekker aan. Erg handig, want dan hoef je geen paal in de grond te graven.

De keuze maken

Of de keuze voor een laadpaal of een stopcontact het voordeligst is, hangt af van wat je verwacht van het laden. Met een stopcontact kun je met 12 uur per dag opladen je elektrische auto zo’n 125 tot 150 kilometer laten rijden. Met een laadpaal kun je veel sneller en meer laden. Dan kun je zo enkele honderden kilometers rijden. Voor beide opties geldt dat je ook kunt laden op zonnestroom.

Kortom: kijk naar wat je wensen zijn en hoever je wilt kunnen rijden. Kijk naar de voordelen van een laadpaal en naar de voordelen van een stopcontact, en weeg deze tegen elkaar af. Op die manier maak je een goede keuze tussen een stopcontact en een laadpaal.