Toyota Aygo: dé citybug van dit moment

Wie denkt dat een nieuwere auto geen geschiedenis kan hebben, heeft het goed mis. In deze blog gaan we het namelijk hebben over de Toyota Aygo. Een auto die voor het eerst op de Nederlandse wegen is te vinden in 2005. In deze blog vertellen we jou alles over deze auto die we sindsdien niet meer kunnen wegdenken uit het Nederlandse straatbeeld. Lees je mee? 

We zeiden het net al eventjes, maar de Toyota Aygo is ‘pas’ sinds 2005. Maar wie goed kijkt. Naar de Peugeot 107 en de Citroën C1 ziet dat er maar weinig verschil is tussen deze voertuig. Dat komt omdat er een samenwerking wordt gedaan tussen Peugeot Citroën en Toyota. Samen maken ze een kleine, handzame, auto voor in de stad. Die ook wel liefkozend de citybug wordt genoemd. De fabriek van deze auto’s staat in het Tsjechische Kilon. Hier rolt dus de basis van deze auto van de band. Toch kun je de Toyota Aygo herkennen aan het onderscheidende uiterlijk. Deze auto heeft namelijk een open grille en de achterlichten zijn anders

Comfort rijden in de stad

Al jarenlang zijn kleine auto’s in de stad een hit. Logisch, want je hebt minder ruimte nodig en toch kun je overal komen. Juist daarom zijn de gebruikers van deze auto ook zo lovend over deze citybug. Zo krijgt comfort ruim 3.6 sterren uit 5 sterren. Prestaties 3,8 en de betrouwbaarheid van de auto een 4,5. Ook over de kosten zijn de mensen zeer te spreken. Deze categorie scoort namelijk 4,7 sterren uit 5. De Toyota Aygo is dus een betrouwbare en behaaglijke auto waarvoor je ook nog eens niet de hoofdprijs betaald. 

Er zijn ook auto’s die erg veel op de Toyota Aygo lijkt. Denk aan de Ford Ka, de Kia Picanto of de Opel Karl. Deze auto’s vallen ook onder de categorie citybuy. 

Eerste en tweede generatie auto’s

Het duurt tot 2014 totdat er een tweede generatie van de Toyota Aygo wordt gepresenteerd. Ook deze is weer vrijwel vergelijkbaar met de C1 en de Peugeot 108. Deze auto is wederom te koop als een driedeurs en een vijfdeursauto. Er zit eerder een motor in van 69 pk maar deze wordt bij de tweede generatie vervangen voor een 72 pk motor. Standaard voor dit model is de handgeschakelde vijfversnellingsbak. 

Nu in 2022 komt er een nieuwe Toyota Aygo op de markt. Dit is de derde generatie. Namelijk de Toyota Aygo X. Deze X spreek je uit als Cross. Opmerkelijk aan deze nieuwste Toyota Aygo X is, is het feit dat het niet meer lijkt op het andere model en daardoor een heel nieuwe lijn is. De productie van de kleinere en oudere versies is namelijk gestopt. Wat opmerkelijk hieraan is, is dat de andere merken, denk aan Citroen en Peugeot besloten hebben deze kleine citybug niet meer te maken. Toyota heeft die beslissing dus wel genomen. 

Uiteraard kun je deze oudere modellen nog wel goed tweedehands aanschaffen waardoor je niet bang hoeft te zijn dat het model niet meer te verkrijgen is.