Je auto verzekeren? Belangrijke zaken om op te letten

Heb je een auto gekocht? Gefeliciteerd! Dan zal je er echter snel achter komen dat er bij het kopen van een auto nog een heleboel andere zaken komen kijken. Eén van die zaken is het afsluiten van een autoverzekering. Hierbij komen veel zaken kijken, waar je soms niet van tevoren op de hoogte bent. Daarom sommen we in dit artikel de belangrijkste punten voor het afsluiten van een autoverzekering voor je op. Dít zijn belangrijke zaken om op te letten.

Oriënteren

Goed: als je begint met zoeken naar de juiste autoverzekering, hoe ga je je dan oriënteren? Autoverzekering vergelijken kan een goed idee zijn, omdat je zo gemakkelijk kunt zien hoe verschillende verzekeraars verschillen in hun polis en premie.

Polisvoorwaarden

Net zoals bij elk contract wat je tekent, is het bij een autoverzekering belangrijk dat je goed naar de kleine lettertjes kijkt. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de polisvoorwaarden. Daarin kunnen aanbieders van autoverzekeraars onderling nog van elkaar verschillen.

black Ford Mustang GT

Dekking bepalen

Tot slot is het heel belangrijk om de dekking van je verzekering te bepalen. Oftewel: wat wil je dat de verzekering kan gaan vergoeden? Grof genomen zijn er drie soorten verzekeringen. Een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering, Mini-omnium en volledige omnium. Bij de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor het minimum, je bent enkel verzekerd voor schade die je een ander toedient. Een Mini-omnium verzekering vergoedt niet alleen schade bij anderen, maar ook bij jezelf. Bij de derde vorm, volledige omnium, is je eigen auto verzekerd wanneer er sprake was van bijvoorbeeld brand, diefstal of stormschade. Eigenlijk alles wat buiten je eigen bereik ligt.

Wat bepaalt de hoogte van jouw autoverzekering?

Het berekenen van je autoverzekering is vervolgens ook een belangrijk onderdeel. Tot slot ben je misschien wel bekend met de bonus-malus regeling van verschillende autoverzekeringen. Oftewel: hoe minder je claimt bij de verzekering, hoe minder premie je op lange termijn hoeft te betalen. Als je in die zin dus weinig schade rijdt, word je daarvoor beloond. Bij het berekenen van de premie wordt naar een aantal zaken gekeken, waaronder jouw verleden als bestuurder (heb je bijvoorbeeld vaak een ongeluk gehad?) en je auto.

Afsluiten en opzeggen

Is dit je eerste autoverzekering? Dan kun je deze gewoon afsluiten wanneer je de juiste verzekering hebt gevonden. Had je echter al een andere verzekering lopen, dan is heet belangrijk dat je deze tijdig opzegt zodat je niet onverwachts geconfronteerd wordt met dubbele kosten. Vaak kun je de verzekering zowel schriftelijk als online opzeggen.