Mag je autorijden na een CT-scan met contrastvloeistof
/

Mag je autorijden na een CT-scan met contrastvloeistof?

Wanneer je een CT-scan hebt gehad met contrastvloeistof, dan kan het zijn dat je graag naar huis toe wilt. Je hebt de uitslag gehad van de CT-scan en het liefst ben je al binnen een paar minuten in huis. Je bent natuurlijk in de meeste gevallen het snelste in huis met een auto.

Maar mag je autorijden na een CT-scan met contrastvloeistof of kun je er beter voor kiezen om iemand anders voor je te laten rijden? Wij geven hier antwoord op al je vragen. Zo behandelen we of je auto mag rijden, wat de werking van contrastvloeistof is en wat een CT-scan eigenlijk inhoudt.

Wat is een CT-scan?

Als eerste is het goed om te weten wat een CT-scan dan eigenlijk inhoudt. Een CT-scan maakt eigenlijk over heel je lichaam een grote foto. Op deze foto kunnen al je ingewanden goed bekeken worden. Wanneer er dan iets mis is met één van deze ingewanden, kan dit direct gezien worden.

Een CT-scan duurt ongeveer 20 minuten, waardoor het best mee valt hoelang je in de scan ligt. De foto wordt in 3D gemaakt, waardoor er ook daadwerkelijk diepte in de foto zit. Zo kunnen de artsen makkelijker bekijken wat er dan eventueel mis is. Mensen die roken en 60plus zijn wordt aangeraden om elk twee jaar een CT-scan uit te laten voeren, omdat dit longkanker goed kan opsporen.

De contrastvloeistof werking

Voordat je een CT-scan krijgt, krijg je contrastvloeistof toegediend. Je kunt dit middel op verschillende wijzes toegediend krijgen. Soms kun je het vooraf opdrinken, maar een andere keer kan het via een infuus of prik bij je naar binnen worden gebracht. Op die manier werkt de contrastvloeistof het snelste.

Deze vloeistof is niet schadelijk. De contrastvloeistof zorgt er juist voor dat de röntgenstraling van de scan tegen wordt gehouden. Het is dus een stuk veiliger om een scan uit te voeren met contrastvloeistof dan zonder de vloeistof. In de meeste gevallen wordt er bij elke CT-scan contrastvloeistof gebruikt.

Bijwerkingen van de contrastvloeistof

Contrastvloeistof wordt al vele jaren gebruikt, waardoor we weten wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Wanneer je de vloeistof tot je neemt, kun jij in heel je lichaam wat warm worden en eventueel een vieze smaak in je mond krijgen. Dit is eigenlijk alles wat je op het moment van inname kunt merken van de vloeistof.

De bijwerkingen die je later nog kunt krijgen zijn;

  • eventuele jeuk over je lichaam,
  • diarree,
  • niezen
  • en een verstopte neus.

Dit zijn erg weinig bijwerkingen, waardoor er altijd wordt geadviseerd om de contrastvloeistof wel te gebruiken. Op die manier word je namelijk goed beschermt tegen de straling van de scan.

Mag je autorijden na een CT-scan met contrastvloeistof?

Maar mag je autorijden na een CT-scan met contrastvloeistof? Hier is eigenlijk niet zo heel veel over bekend. Over het algemeen kun jij na de CT-scan prima rijden. Wanneer je een bepaalde uitslag hebt gekregen die vervelend is, kan dit wel invloed hebben op je eigen rijgedrag.

De contrastvloeistof heeft over het algemeen geen heftige bijwerkingen, waardoor je prima naar huis kunt rijden in een auto of op een fiets. Het kan wel zijn dat jij je wat minder fijn voelt, doordat je de hele tijd op het ziekenhuis hebt gezeten, maar dit hoeft niet van de contrastvloeistof te komen.

Nuchter zijn voor de CT-scan

Uiteraard moet je voor een CT-scan wel nuchter zijn. Je mag minimaal anderhalf uur vooraf niet meer eten en drinken. Daarna moet je de scan nog in die ruim 20 min duurt. Vervolgens bespreek je met je arts de uitslag, zodra de artsen de scan hebben bekeken.

Dit kan er wel voor zorgen dat je wat duf bent geworden en eventueel trek en dorst hebt gekregen. Als je graag wilt rijden na een CT-scan met contrastvloeistof, raden we wel aan om vooraf even wat te eten en te drinken. Zo zorg je er namelijk voor dat je weer scherp achter het stuurt zit.

Wel of niet kiezen voor autorijden na een CT-scan?

Mag je autorijden na een CT-scan met contrastvloeistof? Ja, maar is dit ook verstandig? Dit moet je echt zelf aanvoelen. Heb je het idee dat je scherp bent en dat er niets kan gebeuren? Dan kun je prima zelf naar huis rijden.

Het kan ook zijn dat het niet door de scan komt dat jij je niet lekker voelt, maar door de uitslag. Het is dus altijd aan te raden om iemand meet te nemen naar dit soort onderzoeken. Wanneer je dan toch niet zelf naar huis wilt rijden, heb je iemand anders die dit voor je kan doen.

Wanneer toch een arts inschakelen na een CT-scan met contrastvloeistof?

Heb je een CT-scan gehad met contrastvloeistof, maar voel jij je hier naar helemaal niet lekker? Dan kan het zijn dat je allergisch bent of overgevoelig bent voor dit middel. Het is dan altijd aan te raden om zo snel mogelijk aan de bel te trekken bij een arts.

De artsen gaan dan kijken of je echt allergisch bent of er een andere oorzaak is. Als je allergisch bent, kan er gekeken worden naar een allergieremmer. Anders kunnen de artsen je altijd verder onderzoeken om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen. Het is altijd verstandig om een arts te bezoeken wanneer jij je niet goed voelt.

Lees verder: