/

Motor handschoenen: een beginners handleiding

Het juiste paar motor handschoenen kopen is meer dan alleen een kwestie van bescherming. Ze zijn belangrijk bij het motorrijden. Hoe beter de handschoenen, hoe comfortabeler en dus hoe veiliger je zult zijn. Onderschat nooit hoeveel een paar handschoenen jouw rijplezier kunnen beïnvloeden. De warmte, pasvorm, bescherming en comfort zijn allemaal even belangrijk.

Motor handschoenen: veiligheid

Laten we beginnen met bescherming. Zoals je waarschijnlijk weet, zijn er specifieke veiligheidseisen voor beschermende motorkleding en handschoenen zijn niet anders. Ze vallen onder de norm EN13594:2015 van de Europese Commissie. Alle handschoenen die de strenge tests doorstaan, kunnen een CE-gecertificeerd label dragen.

Ofwel niveau 1 wat het laagst is, of niveau 2 wat het hoogst mogelijk is. Handschoenen van niveau 1 zijn over het algemeen lichter en bieden meer beweeglijkheid. Terwijl handschoenen van niveau 2 over het algemeen zwaarder en stijver zijn. Er zijn echter vaak uitzonderingen op deze regels.

Verreweg de meest voorkomende verwonding aan handen na een ongeval is schaafwond. Hoewel het misschien klein klinkt, kan het risico op infectie door verergerd contact met de weg leiden tot complicaties. Er is ook een hoog risico op impactblessures die leiden tot botbreuken. Het belangrijkste doel van een handschoen is dus om hier zoveel mogelijk tegen te beschermen.

CE-test

Tijdens de CE-test ondergaan alle materialen die bij de constructie van de handschoen zijn gebruikt, een schokbestendigheidstest. Maar dit is niet alles, want als de naden bij een botsing uit elkaar vallen, zijn de handschoenen bijna nutteloos. Daarom is de CE-certificering mede afhankelijk van de sterkte en veerkracht van het stiksel.

Verdere tests hebben betrekking op de ergonomie. Dit om ervoor te zorgen dat de berijder met de handschoen de bedieningselementen goed kan bedienen. Het dient ook om ervoor te zorgen dat de handschoen aan de hand blijft. Nogmaals, als de sluiting niet voldoende is en de handschoen wordt uitgetrokken, kun je ze net zo goed niet dragen.

Snijweerstand wordt ook getest. Om te voldoen aan CE-niveau 2 moet een handschoen geschikte bepantsering hebben om verdere impacttests te doorstaan.

Materialen

Waar handschoenen van gemaakt zijn, bepaalt meestal hoe goed ze presteren in bepaalde omstandigheden. In wezen is de keuze tussen leer en textiel, of een combinatie van beide.

Leer

Leren handschoenen bieden een grote slijtvastheid. Omdat het een natuurlijk product is, hebben ze de neiging zich na verloop van tijd naar de vorm van jouw handen te vormen,. Dit zorgt voor een zeer comfortabele pasvorm. Leer presteert duidelijk niet zo goed bij nat weer zonder de hulp van hydrofobe coatings of waterdichte voeringen.

Het heeft ook niet echt thermische eigenschappen, dus heeft meer voering nodig om de kou buiten te houden. Leer daarentegen is een fantastisch materiaal voor de zomermaanden. Elke leren handschoen van goede kwaliteit ziet er beter uit naarmate hij ouder wordt.

Textiel

Textielhandschoenen zijn een meer praktische oplossing voor gebruik het hele jaar door, vooral bij koudere temperaturen. Water- en winddichtheid zijn vaak iets gemakkelijker te bereiken tegen lagere kosten. Net als het toevoegen van isolatie voor warmte op koude dagen. Ze kunnen natuurlijk ook goede lichtgewicht zomerhandschoenen zijn. Maar het is moeilijker om de slijtvastheid van leer te evenaren met een dunne lichtgewicht ongevoerde textielhandschoen.

Goretex

Dit is een waterdicht, ademend weefselmembraan dat vloeistof kan afstoten terwijl waterdamp er in de tegenovergestelde richting doorheen kan. Het kan overal in worden gebruikt, van handschoenen en jassen tot broeken en laarzen. Vaak gezien als merkleider in waterdichte, ademende materialen.

D3O-pantser

Dit gebruikt unieke gepatenteerde technologieën om snelheidsgevoelige, zachte, flexibele materialen met hoge schokabsorberende eigenschappen te maken. Gebaseerd op niet-newtoniaanse principes, in zijn ruwe vorm, stromen de moleculen vrij, waardoor het zacht en flexibel is. Maar bij impact komen ze samen om impactenergie te verdrijven en de overgedragen kracht te verminderen.

Hipora

Dit is een waterdichte en ademende stof die bestaat uit een drielaagse microporeuze structuur met siliconencoating. Het is in principe een materiaal dat sterk lijkt op Goretex, maar met een andere structuur.

TPU

Thermoplastisch polyurethaan is een klasse van polyurethaankunststoffen met vele eigenschappen. Waaronder elasticiteit, weerstand tegen olie, vet en vooral voor tegen slijtage.

De juiste maat kiezen

Dat is niet zo moeilijk als je je wellicht kunt voorstellen, want er is een standaard maatprofiel voor handschoenen. Sommige merken zullen heel licht variëren, maar als je je handen goed opmeet, is dat geen probleem.

Een andere overweging zal ongetwijfeld de stijl van de handschoen zijn. Misschien wil je niet naar een motorbijeenkomst gaan met een paar toerhandschoenen van textiel. Maar welke stijl je ook kiest, de veiligheids- en comfortkenmerken zijn van toepassing, ongeacht het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.