Wat zijn de grootste voordelen van een auto leasen?

Wat zijn de grootste voordelen van een auto leasen?

Leasing” is een waar begrip binnen de wereld van auto’s. Het is een manier om in een auto te kunnen rijden zonder dat je de auto direct moet aanschaffen. Het zorgt er in die zin voor dat het toegankelijker wordt om in een auto te kunnen rijden. Benieuwd hoe je zelf een auto kan leasen en hoe leasen precies werkt? Wij sommen alle voordelen voor je op.

Leasen: meer dan auto’s

De meeste mensen zullen leasen associëren met een zakelijke lease. Hier lease je een auto en betaal je deze in termijnen af. Wist je echter dat leasen met veel meer dingen kan dan alleen een auto? Zo kun je tegenwoordig bij bepaalde bedrijven zelfs zonnepanelen leasen. Bij versies als ‘equipment lease’ kun je bijvoorbeeld ook veel meer leasen dan alleen auto’s, maar eigenlijk alle materialen die op de een of andere manier verbonden zijn met de grond. Denk bijvoorbeeld aan het leasen van een helikopter of vrachtwagen. Tegenwoordig kun je ook fietsen leasen, zowel zakelijk als particulier.

Private lease

Bij private lease lease je een auto voor een X aantal termijnen, afhankelijk van jouw wensen en de mogelijkheden. Je kunt als particulier in een gloednieuwe auto rijden zonder dat je deze direct hoeft te kopen. Bij deze vorm van leasen lease je over het algemeen een auto voor persoonlijke doeleinden en dus niet voor zakelijk gebruik (zakelijk leasen is een andere vorm van leasen). Je spreekt van tevoren een aantal kilometers per jaar af, en betaalt hier vervolgens voor. Ga je hier overheen, dan zal je extra moeten betalen. Het grote voordeel aan deze vorm van leasen is dat je niet bang hoeft te zijn voor onverwachte kosten: onderhoud, verzekering, wegenbelasting en bandendienst zijn namelijk al onderdeel van de lease.

Zakelijk leasen

Je kunt een auto ook leasen voor zakelijk gebruik – in bepaalde gevallen wordt dit zelfs door je werkgever aangeboden. Het leasen werkt hier met hetzelfde principe, alleen mag je hier de auto enkel gebruiken voor zakelijk rijden. Naar kantoor en terug, dus. Je kilometers dien je bij te houden en buiten het zakelijk gebruik om mag je niet privé in de auto rijden, tenzij anders afgesproken met de werkgever in kwestie. Wanneer je de wagen als zelfstandige ondernemer leaset, komt het er in de praktijk vaak op neer dat je de auto ook voor privé doeleinden kan gebruiken.

Lage kosten

Als je de leasekosten zo laag mogelijk zou willen houden, dan kun je voor kiezen om een occasie te leasen. Deze auto’s zijn vaak niet compleet nieuw, maar werken naar behoren en hebben wel een lagere prijs. Daarnaast kun je ook op de kosten besparen door alleen te kiezen voor de nodige features. Voor cruise control of stoelverwarming betaal je in veel gevallen namelijk extra. Wanneer je dit niet nodig vindt kun je dit weg laten en zo je kosten laag houden. Het is wel goed om rekening te houden ment het feit dat sommige features er juist voor zorgen dat de auto op de lange termijn minder snel zijn waarde verliest. Op de lange termijn zal het dus alsnog goedkoper kunnen zijn om deze opties toe te voegen.