Duurzamer auto’s kopen: zo doe je dat

Duurzaamheid is een hot topic de laatste jaren, en dat is maar goed ook. Lang werden zaken als uitstoot niet serieus (genoeg) genomen waardoor er op het gebied van klimaatverandering veel negatieve zaken plaatsvonden. Er kwam een gat in de ozonlaag, de ijskappen smelten en zelfs het Great Barrier Reef is niet meer wat het ooit geweest is. Goed: letten op duurzaamheid is dus een goed idee. Hoe je duurzamer kunt rijden wisten de meeste mensen al, maar hoe zorg je ervoor dat je ook de aanschaf van een auto verduurzaamt? Wij hebben tips.

Koop tweedehands

Als het gaat om vervoersmiddelen, dan is het belangrijk om te kijken naar meer dan alleen uitstoot. Zelfs wanneer je de fiets pakt ben je niet 100% duurzaam, want ook fietsen moeten geproduceerd worden en dat kost uiteraard uitstoot. Om de uitstoot van producties te minimaliseren is het verstandig om een tweedehands wagen aan te schaffen in plaats van een nieuwe. In veel gevallen verschilt die qua kwaliteit niet veel, en ben je toch groen bezig. Daarnaast is je portemonnee je ook in veel gevallen dankbaar.

Elektrische wagens

Hoe vervuilend een auto is, hangt af van het type auto, de grootte hiervan en de hoeveelheid gebruikte brandstof. Brandstof stoot namelijk CO2 uit, wat schadelijk is. Om je brandstofverbruik te minderen of zelfs helemaal te stoppen zou je kunnen kiezen voor een hybride of volledig elektrisch model.

Kleine auto

We noemden het al even – een kleine auto is qua uitstoot een stuk zuiniger dan een grote bolide. Wist je dat bijvoorbeeld het toevoegen van een dakkoffer een reis al tot vier keer zo vervuilend kan maken? Daarom zou je bij de aanschaf van een nieuwe auto kunnen kiezen voor een klein model, eentje die het liefst ook zuinig rijdt. Et voilà: groene keuzes maken was zo moeilijk nog niet.

Carpoolen

Hoewel het vanzelfsprekend lijkt dat carpoolen zuiniger is dan in je eentje de auto pakken, is dit iets wat veel mensen nog wel eens kunnen vergeten. Zonde, want wanneer je een auto deelt met andere mensen kun je je eigen ecologische voetafdruk toch wel wat verminderen. Wanneer je een auto deelt met drie andere mensen, delen jullie de uitstoot en ben jij ineens verantwoordelijk voor 25%, in plaats van de volle 100%.