/

Auto ontvochtiger: Action, Praxis en meer goedkope ontvochtigers

Een auto ontvochtiger is in de natte wintermaanden zeker geen overbodige luxe. Werken goedkope auto ontvochtigers net zo goed als de duurdere varianten?

Wat is een auto ontvochtiger?

Een auto ontvochtiger kan handig zijn als je vaak last hebt van condens op de ramen in je auto. Een vochtvreter ofwel ontvochtiger haalt vocht uit de lucht en slaat dat op. Een ontvochtiger voor in de auto bestaat meestal uit een zakje of een potje die je in je auto kan leggen. Er zit meestal vocht opnemend materiaal in. Het vocht in je auto wordt als een magneet aangetrokken tot het materiaal en vervolgens opgeslagen in het zakje of bakje. Dit proces kan zo lang totdat het zakje vol zit met vocht. Daarna moet je het zakje leegmaken of een nieuwe in je auto leggen. Dit hangt af van het soort ontvochtiger dat je aanschaft.

Opnieuw gebruiken

Sommige ontvochtigers kan je dus meerdere malen gebruiken. Als het bakje of het zakje van de ontvochtiger leeg is, kan de bak legen en opnieuw in de auto leggen. Het zakje kan je een paar minuten in de magnetron leggen of even op de kachel leggen. Hierna is het zakje weer klaar om te gebruiken. Sommige zakjes kan je een stuk of 6 keer gebruiken, andere zakjes moet direct vervangen door een nieuwe. Kijk dus altijd even goed naar wat voor soort ontvochtiger je aanschaft. De zakjes die je meerdere keren kunt gebruiken zijn vaak iets voordeliger en ook duurzamer.

Wanneer moet je nou zo’n auto ontvochtiger in je auto neerleggen? Niet alle auto’s hebben evenveel last van condens en sommige auto’s overnachten ook binnen, waardoor het nog minder voorkomt. Als je vaak last hebt van vocht in je auto (waardoor de ruiten snel bestaan) kan je beter een zakje ontvochtiger aanschaffen. Een auto ontvochtiger is de ideale en snelle oplossing voor het condensprobleem. Als er minder vocht in de auto aanwezig is, wordt de kans op beslagen ramen een stuk kleiner.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Niet alle vochtvreters zijn hetzelfde en zeker niet alle merken doen even goed hun werk. Je wil niet thuiskomen met een lucht ontvochtiger en er twee weken laten achter komen dat hij helemaal niet werkt. Let daarom vooraf alvast goed op de volgende punten:

  • Vochtvreters werken het best bij een stabiele luchtstroom, dat wil zeggen als je ’s avonds de ontvochtiger in je auto zet en hem ’s ochtends pas weer leegmaakt heeft zin. Als je de hele dag ermee rond rijdt verandert de lucht steeds door in- en uitstappen en de verwarming of airco.
  • Zijn ze herbruikbaar of niet? Veel lucht ontvochtigers kan je opnieuw gebruiken, maar zeker niet allemaal. Kies liever voor de herbruikbare variant. Makkelijke voor jezelf en beter voor het milieu.
  • De kwaliteit. De ontvochtiger moet wel zijn werk doen. Het is namelijk erg gevaarlijk om met beslagen ramen rond te rijden en je kan er zelfs nog een hoge boeten voor krijgen.

Een populaire ontvochtiger is die van Pingi’s. Zowel de prijs als de kwaliteit spreekt de meeste mensen wel aan. Ze zijn herbruikbaar, lekken niet en ze nemen al het vocht uit de auto op. De vochtindicator geeft aan wanneer de ontvochtiger vol zit, zodat jij hem snel kan legen. Deze auto ontvochtigers kan je in een voordeelpakket kopen, zodat je nooit zonder een goede auto ontvochtiger zit.

Limpro Auto-condens vochtvreter

Dit merk heeft hele handige vochtvreters voor in de auto, camper of caravan. Overal waar zich condens op de ramen voordoet, kan jij deze vochtvreter gebruiken. Gebruik deze ontvochtiger en je auto is al snel vrij van condens, schimmel en vieze luchtjes.

Limpro auto ontvochtiger

Bij de Action haal je je auto ontvochtiger al voor €2,58 en hij is nog herbruikbaar ook. Het is een klein zakje die overal in de auto neer kan leggen zodat hij het vocht opvreet. Het zakje is voorzien van een vochtindicator en na een paar minuten in de magnetron kan je hem weer opnieuw gebruiken. Zo geniet je al snel voor weinig geld van condensvrije ramen tijdens het autorijden.

Zelf maken

Wil je het liever allemaal zelf regelen? Dat kan natuurlijk ook. Zelf een lucht ontvochtiger maken is zo moeilijk nog niet. Je hebt in ieder geval een oude sok nodig en wat kattengrit. Vul de oude sok tot driekwart met kattenbakkorrels en leg er een stevige knoop in. Doe de tweede sok eromheen en knoop deze ook dicht. Leg de sokken met het grit onder een stoel in de auto. Als het goed is, wordt vanaf nu het overtollige vocht opgenomen door de kattenbakkorrels. Na een wasbeurt kan je dit trucje natuurlijk herhalen. Geen kattengrit in huis? Ga dan toch liever voor kant en klare zakjes, dat is minder gedoe.

Elektrisch

Dan zijn er ook nog een heleboel auto ontvochtigers die elektrisch werken. Het hoeft natuurlijk niet per se, maar een elektrische ontvochtiger werkt over het algemeen wel beter. Deze ontvochtigers komen meestal met een laadbak die je zelf kan legen wanneer deze vol zit. Ze zijn voorzien van een vochtindicator die aangeeft wanneer deze bak vol zit. Leeg hem voordat je op weg gaat en hij helpt je weer de hele dag en acht om je auto vochtvrij te houden. Over het algemeen werken deze elektrische varianten goed, maar ze zijn vaak wel een stuk prijziger dan gewone zakjes. Ook die zakjes met auto ontvochtiger doen het werk goed. Zo lang jij maar veilig de weg op kan!