4 x: hierom wil je je auto verzekeren

Iedereen die een auto heeft, huurt of leent, heeft te maken met een autoverzekering. In België is het nou eenmaal zo geregeld dat je verplicht bent om een autoverzekering te hebben afgesloten wanneer je de weg op wilt gaan. Mocht er dan wat gebeuren, weet je in ieder geval dat de autoschade voor anderen (en eventueel jezelf) gedekt kan worden. In dit artikel vertellen we je waarom het verstandig is je auto te verzekeren, om hem zo tegen schade te kunnen beschermen.

Verplichting

Dat je auto verzekerd moet worden, daarom kom je niet onderuit. De basisverzekering voor auto’s is de goedkoopste verzekering met de lichtste dekking. Je bent verplicht om minimaal deze verzekering af te sluiten. Wanneer er een ongeluk gebeurt op de weg, dan wordt de schade van de andere betrokkene vergoed. Dit heeft dus niks te maken met schade aan je eigen wagen.

Schade bij een ongeluk vergoed

Wanneer je je auto het liefst ook wil beschermen bij een ongeluk, kun je kiezen voor een mini-omnium of volledige omnium verzekering. Mocht je dan per ongeluk tegen iets aanrijden, dan wordt de schade aan jouw bolide vergoed. Bij deze vorm van een autoverzekering wordt niet alleen de schade van de andere betrokkene auto vergoed, maar ook de schade aan je eigen voertuig. Omdat je immers nooit weet hoe erg een ongeval kan zijn, zorg deze verzekering ervoor dat zelfs wanneer de kosten hoog oplopen je hier financieel gezien weinig van voelt.

Je auto beschermen tegen externe schade

Je auto kan natuurlijk ook op andere manieren schade ervaren dan enkel door een ongeval (helaas). Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat het erg gaat stormen (wat steeds waarschijnlijker wordt door het veranderende klimaat) en hagel een sterretje in de autoruit maakt, of er een boom opvalt en op jouw auto belandt. In dat geval is het moeilijk om de aansprakelijkheid vast te stellen: je kunt moeilijk een zaak beginnen tegen de boom. Om de kosten toch gedekt te laten worden door de verzekeraar, kun je kiezen voor een volledige omnium verzekering. Hierbij wordt ook schade van externe factoren zoals bovengenoemde vergoed.

Bonusregeling

Wanneer je schade rijdt aan je auto, zou je er ook voor kunnen kiezen om it direct te laten repareren bij de garage en dit niet te claimen. Dat komt door de bonusregeling waar veel verzekeraars gebruik van maken. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om zelf te betalen voor de schade – in sommige gevallen ben je dan goedkoper uit. Je hebt immers nog steeds het voordeel van de jaarlijkse bonus.