De voor- en nadelen van elektrisch rijden

Toen eenmaal bekend werd hoe schadelijk de uitstoot van auto’s op brandstof is, werd er gezocht naar milieuvriendelijke alternatieven. Elektrisch rijden klonk als het perfecte groene en duurzame alternatief voor auto’s die gebruik maken van benzine of diesel. Toch zijn ook elektrische auto’s niet perfect. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van elektrische wagens?

Geen uitstoot

Het allerbelangrijkste voordeel van een elektrische wagen is uiteraard het feit dat je bij een elektrische auto geen uitstoot hebt. Daardoor verminder je je eigen ecologische voetafdruk en maak je een duurzame keuze. Het is verstandig om te letten op je eigen uitstoot, omdat een betere wereld uiteraard begint bij jezelf.

Fluisterstil

Omdat elektrische auto’s elektrisch worden aangedreven, heb je veel minder last van geluid. De auto’s zijn dus fluisterstil. Dit geeft rust en draagt bij aan het rijcomfort. Een nadeel hier kan echter zijn dat omstanders je minder goed kunnen horen aankomen en dus minder goed uitkijken op de weg. Als automobilist is het in dat geval zaak om altijd het overzicht op de weg te bewaren en op tijd op de rem te trappen wanneer dit gewenst is.

Actieradius

Hoe ver een elektrische auto precies kan rijden, verschilt per model. Sommige auto’s halen bijvoorbeeld 100 kilometer, terwijl anderen zo de 500 kilometer aantikken. Ook is het goed om te weten hoelang het duurt om de auto volledig op te laden – stel dat dit 8 uur in beslag neemt, dan kun je minder makkelijk een retourrit maken en altijd rekening houden met het feit dat je lang op een locatie moet blijven voordat je weer terug kan. De laatste jaren is dit enorm verbeterd. Door de snel ontwikkelende technologie kunnen elektrische auto’s steeds vaker honderden kilometers afleggen zonder tussendoor weer op te moeten laden.

De kosten

Elektrisch rijden is goedkoper. Het is een investering om een elektrisch oplaadpunt bij je huis te plaatsen, maar wanneer je dit gedaan hebt, zal het op lange termijn goedkoper zijn dan wanneer je steeds moet tanken. Daarnaast is elektrisch rijden ook fiscaal gezien aantrekkelijker. Voor elektrische leaseauto’s betaal je bijvoorbeeld tegenwoordig 4% bijtelling, terwijl je voor leaseauto’s op benzine of diesel gebruikelijk 22% bijtelling betaalt. Toch is elektrisch rijden niet in alle gevallen goedkoper: een auto van Tesla (bekend om hun elektrische modellen) is bijvoorbeeld een relatief dure auto.