Alles wat je moet weten over jouw autoverzekering!

Heb jij een autoverzekering nodig? Het is in België noodzakelijk om een BA autoverzekering af te sluiten. Het is namelijk wettelijk bepaald dat je een burgerlijke aansprakelijkheid nodig hebt. Bovendien is het belangrijk om ieder jaar de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Premies veranderen namelijk regelmatig en het zou zonde zijn als je de kans op besparen misloopt. Door een autoverzekering vergelijken kun je tot wel 50 procent besparen op jaarbasis. Maar waar kun je nou precies het best op letten als je verzekeringen vergelijkt? En wat houdt een autoverzekering precies in? Wij hebben alles wat je hierover moet weten op een rijtje gezet. 

Voor wie? 

Een autoverzekering is voor iedereen die met de auto de weg op wilt. Je mag namelijk niet een auto gebruiken zonder een burgerlijke aansprakelijkheid (BA) verzekering. Immers is het niet noodzakelijk dat je als eigenaar van de auto de autoverzekering afsluit. Dit mag een ander persoon ook doen voor jou. Maar je bent wel altijd verantwoordelijk als eigenaar dat de persoon die de openbare weg opgaat een autoverzekering heeft. 

Maar, waarom?

Allereerst ben je simpelweg wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Dit komt omdat je anders ook niet verzekerd bent van de lichamelijke en materiële schade die jij veroorzaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt dus de schade die jouw auto veroorzaakt aan een andere auto. Dit dekt alleen niet de schade door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren. Hiervoor moet je een kleine omnium verzekering afsluiten. Wil je ook verzekerd zijn van de schade aan je eigen auto? Dan kun je een grote omnium verzekering afsluiten. 

En, waar?

Zodra je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, krijg je een groene kaart met alle landen waar jouw verzekering geldig is. Je kunt een autoverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij, een makelaar, een verzekeringsagent of een bank verzekeraar. Omdat zoveel partijen een autoverzekering aanbieden, is het handig om verschillende verzekeringen te vergelijken. Zorg ervoor dat je niet alleen de prijs vergelijkt, want er zijn meerdere factoren die een rol spelen als je optimaal verzekerd wilt zijn.

Welke factoren?

De prijs van de autoverzekering wordt bepaald door meerdere factoren. Je moet bijvoorbeeld het aantal schadevrije jaren doorgeven. Het pakt voordelig uit als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Hierdoor hoef je een lagere premie te betalen. Bovendien is het belangrijk om inzicht te krijgen in het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Je kunt hiervan een schatting maken. Bereken het aantal kilometer wat je wekelijks rijdt van huis naar werk, en weer terug. Daarnaast is het ook handig om andere wekelijkse activiteiten en je vakantie er bovenop te tellen. Ook het vermogen, het gebruik en de waarde van de auto zijn van belang. Hoe hoger het vermogen van de auto, hoe hoger de premie is die je moet betalen. Daarnaast wordt door het autogebruik voor professionele doeleinden de premie ook meestal hoger. Als laatst is het van belang om je geboortedatum en adres door te geven. Het premiebedrag wordt vastgesteld op basis van hoe oud je bent en waar je woont. Er zijn veel factoren dus die meespelen!