Amerikaanse automerken: alle automerken uit Amerika op een rij

Wanneer wij aan Amerikaanse automerken denken dan komen de grote SUV’s naar boven. Je wil in Amerika niet gezien worden in een kleine stadsauto zoals wij die in Nederland hebben. Nee hoor, je hoort te rijden in een Dodge RAM of Ford Mustang. Er zijn veel verschillende Amerikaanse automerken, maar wat zijn eigenlijk de verschillen? We duiken er in deze blog in.

De VS kan zichzelf voorzien van brandstof. Er zijn veel boorstations in Amerika. Hierdoor zien we dat het tanken relatief goedkoop is. Dit is de reden dat veel Amerikanen kunnen rijden in grote voertuigen. Deze verbruiken inderdaad veel, maar dat is geen enkel probleem voor de gemiddelde Amerikaan. Ze noemen dan ook de voertuigen in Amerika ook wel ‘’muscle cars’’. Er is echter een merk dat zich duidelijk onderscheidt van alle andere merken. Wij hebben het hier natuurlijk over de Tesla, ook deze komt in deze rij aan Amerikaanse auto’s voor. 

1. Chevrolet: één van de oudste

Deze bolide wordt vaak de Chevy genoemd en is ook bekend in Nederland als grote auto. In 1911 is dit merk al opgericht en hiermee één van de oudste automerken van Amerika. In 1912 kwamen ze met hun eerste auto op de markt. Echter was dit model dusdanig duur dat hij niet te betalen was voor de gemiddelde Amerikaan. Om het aantrekkelijker te maken voor iedereen om in een Chevrolet te rijden brachten ze ook een kleiner en goedkoper model uit. 

2. RAM: Dodge RAM 

Misschien zegt je de naam RAM je wel iets, maar het is pas sinds 2010 een zelfstandig merk. Dankzij het populaire model van Dodge (Dodge RAM). Werd dit model een op zichzelf staand merk. Het is onderdeel van de Fiat Chrysler automobiles. RAM produceert voornamelijk luxe voertuigen, vrachtwagens en bussen. 

3. Dodge: betrouwbare legertruck

Laten we dan ook gelijk dit model behandelen. De Amerikaanse Dodge, het merk dat de naam draagt van de twee oprichters is inmiddels ook onderdeel van Fiat Chrysler automobiles. Dodge begon bij de start met het produceren van fietsen en in 1914 werd de eerste auto geproduceerd. Het merk heeft heel veel vertrouwen gewonnen door de betrouwbaarheid. Mede hierdoor wordt het merk gebruikt voor legervoertuigen in Amerika en Frankrijk. 

4. Lincoln: jaren 80-model

De vraag is of veel Nederlanders die merk kennen. Het wordt in Nederland namelijk niet verkocht. De modellen die je ziet zullen zelf geïmporteerde modellen vanuit Amerika zijn. Je zal het merk misschien wel kennen van de looks. Deze auto’s waren tussen de jaren 60 en 80 zeer populair. Veel van de afgeschreven modellen zijn nog steeds in Cuba te vinden. Mocht je ook een blik willen werpen in het verleden, dan is Cuba een uitstekende keuze. 

5. Cadillac: luxe, luxer, luxst  

Een wat bekender merk is misschien wel de luxe Cadillac. Dit is tevens één van de oudste automerken ter wereld. Hij staat bekend als een merk die voornamelijk luxeauto’s produceert. De prijsklasse liggen dan ook een stuk hoger dan de gemiddelde voertuigen. In 1903 was het eerste model aldaar. Wanneer jij luxe in Nederland wil rondrijden in een Cadillac zal je goed moeten zoeken. Deze modellen zijn zeer zeldzaam in Europa. 

6. Buick: de voorloper

Een voorloper in techniek. Deze auto die jij misschien niet direct herkend is een auto die voorliep op de rest. Ze bouwden namelijk een model met een touchscreen scherm al in 1986. Echter was niemand hierop voorbereid en hierdoor liep het op niks uit. Inmiddels maakt natuurlijk iedere auto gebruik van een touchscreen scherm en kennen we niet anders. Dit merk behoord evenals de Cadillac tot één van s’ werelds oudste automerken. 

7. Chrysler: klassieker

Dit is een merk dit misschien weer een belletje laat rinkelen. Een merk dat is opgericht door Walter Chrysler. Het was in die tijd heel gewoon om jouw product te laten vernoemen naar jezelf. Walter was echter een man die CEO was geweest bij Buick en ook bij GM al zijn werk had gedaan. Hij vond het dus tijd voor een eigen merk. In de jaren 80 was het bijna gedaan met dit merk, maar toen er niet bewind werd gevoerd kreeg het merk een behoorlijke boost en is inmiddels niet meer weg te denken. 

8. GMC: General Motors Truck Company

General Motors Truck Company, de afkorting van GMC. Het bedrijf is ooit begonnen met het produceren van vrachtwagens. Later werden het pick-ups en eigenlijk zijn ze niet meer weg te denken van de Amerikaanse weg. De modellen zijn zeer robuust en werden ook kortstondig gebruikt door het Amerikaanse leger. 

9. Jeep: kwaliteit en doorzettingsvermogen 

Een voertuig waarmee je op verkenning kan door bossen en oerwouden was er nog niet. Dus sloegen drie bedrijven de handen in één om een Jeep te produceren. Deze auto is al jarenlang prijswinnend op kwaliteit en doorzettingsvermogen. Je zal niet snel vast komen te zitten door allerlei tools die ze hebben bevestigd aan dit voertuig. 

10. Ford: Amerikaanse auto in Europa

Misschien wel de bekendste van alle Amerikaanse auto’s is de Ford. Dit voertuig is dan ook de meest winstgevende. Je ziet hem ook in Nederland veel rijden, alleen staat Ford hier bekend als een degelijke auto. In verschillende landen in Europa wordt dit voertuig geproduceerd en inmiddels is het zelfs de nummer drie op de lijst van bestverkochte auto’s in Nederland. 

11. Tesla: elektrisch rijden 

Een merk dat nieuw is op de markt. Pas sinds 2003 is Tesla er om te bewijzen dat je volledig elektrisch uit de voeten kan. Inmiddels groeit de markt enorm in Nederland en gaan wij steeds meer over op elektrisch. Sinds ze ook betaalbare modellen zijn gaan maken is de vraag nog erger gestegen. Elon Musk is de eigenaar en komt soms nogal opzienbarend in het nieuws. Desondanks blijft zijn merk groeien richting de top.