De meldcode van je auto is belangrijk om goed te bewaren. Maar wat is een meldcode auto precies en waarom heb je het nodig?
Wat is een meldcode?
Als je een auto wil kopen of eentje wil verkopen, heb je altijd de gegevens van de auto nodig om deze op jouw naam te laten overschrijven. Daar heb je bijvoorbeeld het kentekenbewijs voor nodig. Op dat kentekenbewijs staat namelijk ook de meldcode voor de auto. De meldcode is de code die je gebruikt om je auto bijvoorbeeld aan te melden bij een autoverzekering. Als het kentekenbewijs niet aanwezig is, kan je altijd nog naar het kentekenloket om het daar te verkrijgen.
Op het kentekenbewijs staat namelijk de meldcode van de auto. Het kentekenbewijs is dus erg belangrijk om te hebben. De meldcode is een viercijferige code. Het zijn de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Dat chassisnummer wordt ook wel vinnummer of framenummer genoemd. Het chassisnummer is gegraveerd of ingeslagen in een vast onderdeel van de auto. Het chassisnummer verandert nooit. Het kenteken verandert in principe ook niet, alleen als je de auto laat importeren (kentekens zijn gebonden aan het land waarin de auto geregistreerd staat). Het chassisnummer verandert dus nieten de laatste vier cijfers vormen dus de meldcode van de auto.
Waarvoor is de meldcode nodig?
Je vindt die viercijferige code op het kentekenbewijs of op de kentekencard van je auto. Die meldcode vormt samen met het kenteken een unieke code die aan jou auto toebehoort. Je hebt die combinatie nodig als je een auto op jouw naam wil laten zetten of als je een auto over wil schrijven naar iemand anders. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) accepteert alleen aan-en afmeldingen als er een kenteken en een meldcode zijn en deze combinatie correct is. Belangrijk om te hebben dus!
Verandering van het kenteken
Als je de meldcode van je auto wil opzoeken, is het goed om te weten dat de kentekens in de afgelopen jaren flink zijn veranderd. Vroeger had je verschillende autopapieren om te bewijzen dat een auto van jou was. Bijvoorbeeld een tenaamstellingsbewijs, het voertuigbewijs en het overschrijvingsbewijs. Met deze papieren kon je een auto op je naam laten zetten, een auto laten schorsen, maar ook een autoverzekering afsluiten. Uit de praktijk bleek dat al deze papieren vaak scheurden, kwijt- of beschadigd raakte. Daarom hebben we tegenwoordig een kentekencard. Dat is een klein pasje dat als het ware een soort ID-kaart is voor je auto. Het is een kentekenbewijs, waar ook de meldcode opstaat. Dit pasje moet je bij je hebben als je in de auto rijdt, als je je auto wil laten verzekeren en als je hem op iemands anders naam wil laten overschrijven.
De autoverzekering
Als je in bezit bent van een voertuig in het in ons land verplicht om dat voertuig te laten verzekeren. Je moet dan minstens WA verzekerd zijn. Dat houdt in dat je verzekerd bent tegen schade die je bij een ander veroorzaakt. Je moet dus een autoverzekering afsluiten als je een auto aanschaft. Daarbij moet je dus ook de meldcode van je auto paraat hebben. Zonder de meldcode van je auto kan de verzekeringsmaatschappij geen verzekering afsluiten en mag jij dus niet in je auto rijden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus de meldcode is een belangrijk om goed te bewaren.
WA verzekering
In Nederland is een WA-verzekering dus verplicht. Het is een simpele verzekering en je bent dan ook alleen verzekerd voor schade die je aanricht aan een ander. De schade aan je eigen auto blijft hierdoor uit. Veel mensen verwarren echter een WA-verzekering met een aansprakelijkheidsverzekering. Je kan een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering als je per ongeluk iets van een ander kapot maakt. Die verzekering is niet verplicht. Een WA-verzekering is dat wel.
WA + beperkte casco
Dan is er nog een aanvullende verzekering op de WA-verzekering, namelijk de WA + beperkte casco. Deze verzekering dekt een stuk meer dan de WA-verzekering. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor brand, diefstal, ruitbreuk, stormschade, hagel en aanrijding met dieren.
WA volledige casco
Een WA volledige casco verzekering is de meeste uitgebreide verzekering die we kennen in Nederland. Je bent dan voor bijna alles wel verzekerd en gaat met een gerust hart de weg op. Nagenoeg alle schades aan je eigen auto worden vergoed, ook als je er zelf schuldig aan bent. Daarnaast ben je ook verzekerd voor de schade die anderen aan jou auto aanrichten. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als de dader niet netjes een briefje met gegevens achterlaat. Met een volledige casco verzekering zit je dus altijd goed. Een WA volledige casco wordt ook wel een allrisk verzekering genoemd.
Een minimale autoverzekering is dus verplicht in Nederland. Toch kan je er vaak goed aan doen om de auto uitgebreider te laten verzekeren. Dit kost je ook meer per maand, maar uiteindelijk kan het je veel schelen als je een keer schade rijdt of er schade aan je auto wordt aangericht waar jij niks aan kan doen. Een ongelukje zit in een klein hoekje en daarvoor kan je maar beter verzekerd zijn.
Nieuw jaar nieuwe verzekering?
Het afsluiten van een verzekering is even een karwei omdat je alles moet uitzoeken en vergelijken. Dat vergelijken loont over het algemeen enorm. Veel mensen staan niet stil bij de mogelijkheid tot een nieuwe deal van een andere verzekeraar. Leg verschillende verzekeringen eens naast elkaar en bekijk de opties voor jou. Grote kans dat je ergens anders een goede deal kan afsluiten!