Duurzamer de weg op: zo stoot je minder uit

Dat sommige keuzes op het gebied van duurzaamheid slimmer zijn dan de ander, weten de meeste mensen inmiddels wel. Zo draaien we de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, wassen we liever op 30 graden dan 60, en pakken we vaker de trein dan het vliegtuig. Toch maken de meeste mensen in België gebruik van een auto als vervoersmiddel om van A naar B te komen. Hoe zorg je ervoor dat je je uitstoot minimaliseert en zo zuinig mogelijk de weg op gaat? Wij geven tips

Geen dakkoffer of caravan

Door te kiezen voor accessoires zoals een dakkoffer of caravan breng je je brandstofverbruik omhoog. Doordat deze accessoires zwaar zijn en oppervlakte innemen, moet de auto extra hard werken om dezelfde snelheid te halen als wanneer de dakkoffer of de caravan niet bevestigd was geweest aan de auto. Kleine auto’s zijn daarnaast een stuk zuiniger in gebruik dan grote wagens, dus dat draagt bij aan de voordelen van kiezen voor een stadsauto.

Carpoolen

Uiteraard kun je de uitstoot per persoon verminderen door een autorit te delen met andere weggebruikers. Wanneer je elke dag naar kantoor gaat met de auto en weet dat er een collega in de buurt woont, stel dan eens voor om samen te reizen in plaats van alleen. Zo reduceer je de uitstoot met 50%.

Korte stukken, niet veel optrekken

Hoe langer je onderweg bent, hoe meer brandstof je verbruikt. Zo min mogelijk kilometers maken is de manier om duurzamer auto te rijden, alleen weten we dat dit in de praktijk niet altijd haalbaar is. Toch kun je ook je rijgedrag aanpassen. Wanneer je zacht remt, zacht gas geeft en redelijk stabiel dezelfde snelheid blijft rijden, verbruik je minder energie dan wanneer je continu hard remt, hard optrekt en vaak van snelheid wisselt.

Kies voor de snelweg

Als je een lange afstand moet afleggen, dan is het verstandiger om gebruik te maken van de snelweg dan van een provinciale weg. Doordat iedereen op de snelweg redelijk stabiel achter elkaar aanrijdt is de uitstoot hier relatief laag. Uiteraard noemen we het woordje ‘relatief’, omdat er meer voor nodig is om klimaatneutraal te rijden.